Ελλάδα: Γέμισαν οι πλατείες με άδειες καρέκλες

Ελλάδα: Γέμισαν οι πλατείες με άδειες καρέκλες

Στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «άδειες καρέκλες», συμμετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) γεμίζοντας πλατείες με άδεια καθίσματα, σημειώνοντας ότι το πλήγμα που έχει δεχθεί η μαζική εστίαση από τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού.

Από τον Έβρο μέχρι Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, όλες οι κεντρικές πλατείες γέμισαν με άδειες καρέκλες την Τετάρτη 6 Μαΐου. Πάνω στις άδειες καρέκλες τοποθετήθηκαν τα αιτήματα του κλάδου, με κύρια από αυτά την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, των άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου και την επιδότηση της εργασίας κι όχι της ανεργίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση μελετά μέτρα για ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, καθώς είναι ένας από τους τομείς που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον τουρισμό και προσφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, θα γίνει επέκταση των ανοικτών χώρων όπου θα μπορούν τα καταστήματα να χρησιμοποιήσουν για τραπεζοκαθίσματα, ένα μέτρο το οποίο είναι έκτακτο και θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Με ευθύνη των Δήμων θα εφαρμόζεται το προσωρινό πλαίσιο με σχετική ευελιξία, ενώ οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους. Ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων, ενώ η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων στους κοινόχρηστους χώρους θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών αλλά και χωρίς παρεμπόδιση πρόσβασης των πολιτών στους δημόσιους χώρους./ibna

Photos: ΠΟΕΣΕ