Sattler: «Η Β-Ε χρειάζεται μία νέα αρχή»

Sattler: «Η Β-Ε χρειάζεται μία νέα αρχή»

«Τις τελευταίες εβδομάδες, πράγματα που κάποτε φαινόταν αδιανόητα – φυσική απόσταση, εργασία από το σπίτι, εικονικές συναντήσεις και λήψη αποφάσεων – έχουν γίνει ο κανόνας. Όταν τελειώσει η κρίση, ο κόσμος δεν πρόκειται να επιστρέψει στις δραστηριότητές του ως συνήθως: τα πράγματα θα αλλάξουν”, δήλωσε στο blog του ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Β-Ε, Johann Sattler.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσαρμόστηκε γρήγορα στη νέα πραγματικότητα. Πραγματοποίησε ρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εταίροι μας στα Δυτικά Βαλκάνια θα διαθέτουν την επείγουσα βοήθεια για την αντιμετώπιση του ιού. Οι ιατρικές προμήθειες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, είπε, έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια θα διατεθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. «Αλληλεγγύη σε δράση!»

«Τις πρώτες εβδομάδες της πανδημικής επιδημίας στη Β-Ε, ήταν ενθαρρυντικό να βλέπουμε μακροχρόνια ζητήματα και εμπόδια να πηγαίνουν στην άκρη προκειμένου να πάρουν οι πολίτες τη βοήθεια που χρειάζονται. Πώς απάντησαν οι άνθρωποι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης; Έκαναν ό,τι κάνουν πάντα – σε όλη αυτή τη χώρα, από κάθε περιοχή και κάθε κοινότητα – πήραν την πρωτοβουλία και συνέβαλαν σε λύσεις, δείχνοντας αλληλεγγύη και ανθεκτικότητα», τόνισε ο Sattler.

Τόνισε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη συμμετέχει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία οι γειτνιάζουσες χώρες αναμένεται να αναφέρουν σταθερή πρόοδο και να προτείνουν αξιόπιστες περιφερειακές πρωτοβουλίες. Η Σύνοδος Κορυφής που φιλοξένησε η Κροατική Προεδρία είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ, αλλά λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί σε εικονική μορφή, η οποία είναι «αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα για το πόσο δραματικά μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

«Πιστεύω ότι η σημερινή εκδήλωση μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Είναι πλέον σημαντικό τα παλιά εμπόδια να μην ξαναεμφανιστούν καθώς η χώρα αναδύεται από την κρίση και ότι μπορεί να σημειώσει ταχύτερη πρόοδο στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πόρτα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ανοιχτή – οι πολίτες πρέπει να μπορούν να τη διασχίσουν.

Την περασμένη εβδομάδα τρία μέλη της Προεδρίας της Β-Ε δεσμεύτηκαν να οδηγήσουν τη Β-Ε πιο γρήγορα στην πορεία της ΕΕ αντιμετωπίζοντας 14 τομείς προτεραιότητας. Η πρωτοβουλία προβλέπει μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς που περιλαμβάνει το Συμβούλιο Υπουργών, τα κοινοβούλια και τον μηχανισμό συντονισμού. Προβλέπει επίσης τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και εμπειρογνωμόνων μέσω διαφορετικών φόρουμ», έγραψε ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι καιρός η ηγεσία της Β-Ε να κάνει βήματα προς τα εμπρός, δεδομένου ότι αυτές οι προτεραιότητες καθορίστηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο και έκτοτε δεν έχουν επιτευχθεί πολλά. Οι μετεκλογικές και άλλες πολιτικές διαμάχες έχουν δυσκολέψει τη χώρα να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

«Η επίδειξη ενός σαφούς οράματος για το δρόμο προς τα εμπρός αυτή τη στιγμή είναι ύψιστης σημασίας. Η εμπειρία από πρώτο χέρι τους τελευταίους δύο μήνες δείχνει ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Β-Ε μπορούν να αναλάβουν γρήγορη και εποικοδομητική δράση και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους προς όφελος όλων των πολιτών. Όταν διακυβεύονται πολλά, και οι ανησυχίες και οι στόχοι μοιράζονται, η ενότητα πρέπει να μπει πάνω από το διαχωρισμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία έχει αποδείξει για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα να διαθέτει λειτουργικούς θεσμούς. «Καθώς ο κόσμος αναδύεται από αυτήν την κρίση, πολλά πράγματα θα έχουν αλλάξει αναπόφευκτα – και στην εικονική διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται σήμερα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη μπορεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ελπίζω ότι θα το κάνουν».

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Sattler. Η Ένωση συνεργάστηκε με αυτήν τη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας · θα συνεργαστούμε μαζί τους για να προχωρήσουμε τώρα προς την ένταξη στην ΕΕ με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι επιτεύχθηκε πριν από την κρίση.

«Κάθε πολίτης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης λαχταρά για το νέο ξεκίνημα – όχι είκοσι χρόνια από τώρα, αλλά σήμερα.

Αυτή η διαδικασία έχει ξαναρχίσει και υπάρχει θέση στο τραπέζι για όλους.

Μαζί, είμαστε ισχυρότεροι!

Μαζί είμαστε η Ευρώπη»./ibna