Ρουμανία: Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για τον Διοικητικό Κώδικα από την Βουλή των Αντιπροσώπων

Ρουμανία: Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για τον Διοικητικό Κώδικα από την Βουλή των Αντιπροσώπων

Δύο ημέρες αφότου ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, επέστησε την προσοχή σε αυτό το ζήτημα, η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα Τετάρτη, απέρριψε το νομοσχέδιο του UDMR για τον διοικητικό κώδικα, ο οποίος περιλάμβανε επίσης, την υποχρέωση της χρήσης των γλωσσών εθνικών μειονοτήτων στην τοπική δημόσια διοίκηση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Agerpres, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσίευσαν χθες, Τρίτη, κοινή έκθεση για την απόρριψη του νομοσχεδίου σχετικά με τον διοικητικό κώδικα. Το νομοσχέδιο αποσκοπούσε στη ρύθμιση του γενικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των αρχών και θεσμών της δημόσιας διοίκησης, του καθεστώτος του προσωπικού και της διοικητικής τους αρμοδιότητας, των δημοσίων υπηρεσιών καθώς και ειδικών κανόνων για τη δημόσια περιουσία στις διοικητικές και εδαφικές μονάδες. Οι τέσσερις επιτροπές (νομική, δημοσιονομική, διοικητική και εργασιακή) απέρριψαν το νομοσχέδιο διότι «δεν δικαιολογείται η υιοθέτηση μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας».

287 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» της απόρριψης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια και 21 ψήφισαν «κατά».

Προηγουμένως, το νομοσχέδιο που κατέθεσαν 30 βουλευτές του UDMR, είχε σιωπηρά υιοθετηθεί από τη Γερουσία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί σε αυτή την περίπτωση το νομοθετικό όργανο που έχει αποφασιστικό ρόλο./ibna