Βόρεια Μακεδονία: Όχι στην επανασυγκρότηση της Εθνοσυνέλευσης αποφάσισε το Σ.Δ.

Βόρεια Μακεδονία: Όχι στην επανασυγκρότηση της Εθνοσυνέλευσης αποφάσισε το Σ.Δ.

Τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βόρειας Μακεδονίας συζήτησαν σήμερα εάν το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να επανασυγκροτηθεί μετά τη διάλυση του, καθώς εξετάσθηκε η πρωτοβουλία του δικαστή Osman Kadri, λαμβάνοντας ομόφωνη απόφαση ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την αποδοχή της επανασυγκρότησης.

Μέσω της πρωτοβουλίας, ο Kadriu ζήτησε την έναρξη επίσημης διαδικασίας για την εκτίμηση της συνταγματικότητας και της νομιμότητας της απόφασης για διάλυση της Εθνοσυνέλευσης. Η ομόφωνη θέση μετά τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι δικαστές, είναι ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις αποδοχής της πρωτοβουλίας, διότι στην προκειμένη περίπτωση είναι κρίσιμο ζήτημα, διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί σχετικά με τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα αυτής της απόφασης στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 15 Απριλίου, όταν η πλειοψηφία αποφάσισε να μην κινήσει διαδικασία αξιολόγησης της συνταγματικότητας και της νομιμότητάς του, όπως ανακοίνωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε δήλωση του.

Την εποχή εκείνη, οι συνθήκες της πρωτοβουλίας ελήφθησαν υπόψη στη συζήτηση, ανέφερε επίσης το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Με αυτήν την απόφαση, θα πρέπει να τελειώσει η συζήτηση για την πιθανή επιστροφή των μελών της Βουλής που διαλύθηκε και τα πολιτικά κόμματα στη συνάντηση των ηγετών με τον Πρόεδρο Stevo Pendarovski θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ημερομηνία των εκλογών, οι οποίες πιθανότατα θα διεξαχθούν το καλοκαίρι. Ο Zoran Zaev δήλωσε ότι το SDSM τάσσεται υπέρ των εκλογών στις 14 Ιουνίου και ο Hristijan Mickoski δήλωσε ότι η θέση του VMRO-DPMNE είναι ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να διεξαχθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου./ibna