Μαυροβούνιο: Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις μαρίνες

Μαυροβούνιο: Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις μαρίνες

Ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για τις Λοιμώδεις Ασθένειες (NKT) χαλάρωσε περαιτέρω μέτρα σχετικά με την ελεγχόμενη είσοδο ξένων σκαφών στα λιμάνια και τις μαρίνες του Μαυροβουνίου, μειώνοντας έτσι την υποχρεωτική καραντίνα για το πλήρωμα και άλλα άτομα στο πλοίο σε 14 ημέρες, ανέφερε η Boka News.

Η ολική απαγόρευση του NKT για την άφιξη ξένων σκαφών στο Μαυροβούνιο, η οποία θεσπίστηκε στα μέσα Μαρτίου για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, άρθηκε στις 21 Απριλίου, επιτρέποντας στα γιοτ να δέσουν υπό την προϋπόθεση ότι, κατά την άφιξη του πλοίου σε μία από τις μαρίνες, επιβάλλοντας αυστηρή καραντίνα 28 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας κανείς δεν θα μπορούσε να βγει στην ξηρά. Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα τόσο αυστηρό περιοριστικό μέτρο δεν θα βοηθούσε την προσέλκυση σκαφών στο Μαυροβούνιο. Ως εκ τούτου, βάσει των προτάσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας και ορισμένων από τις ίδιες τις ναυτιλιακές αρχές, το NKT αποφάσισε να μετριάσει τα μέτρα για να τα καταστήσει αποδεκτά από τους ιδιοκτήτες, τους καπετάνιους και τα πληρώματα των σκαφών αναψυχής.

Εκτός από τη μείωση της υποχρεωτικής περιόδου καραντίνας από 28 σε 14 ημέρες, το NKT κατέστησε δυνατή την προσμέτρηση του χρόνου που πέρασε από το τελευταίο λιμάνι έως τη στιγμή άφιξης στο Μαυροβούνιο  στο χρόνο καραντίνας. Στην περίπτωση πλοίων που φθάνουν από πιο απομακρυσμένους προορισμούς, αυτό επιτρέπει σημαντική μείωση του χρόνου κατά το οποίο το πλήρωμα, οι επισκέπτες και ενδεχομένως ο ιδιοκτήτης του σκάφους θα πρέπει να περάσουν σε καραντίνα στο πλοίο τους κατά την άφιξή τους στο Μαυροβούνιο.

Στο θαλάσσιο τουριστικό κέντρο Porto Montenegro στο Tivat, χαιρέτισαν τα νέα χαλάρωση μέτρων σχετικά με την άφιξη ξένων σκαφών, ενημερώνοντας όλους τους πελάτες τους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθουν στο Μαυροβούνιο για τους νέους κανονισμούς. Η μαρίνα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του NKT και το πρωτόκολλο που υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων έχει ήδη καθορίσει ένα επαρκώς εξοπλισμένο τμήμα για σκάφη σε καραντίνα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τα πληρώματα θα λάβουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες με ασφάλεια από την άποψη της ανθρώπινης υγείας.

Το Porto Montenegro ενημέρωσε τους πελάτες τους, ειδικά εκείνους με μεγάλα μεγάλα και mega γιοτ, ότι είναι επίσης δυνατό να αλλάξουν πληρώματα στα πλοία τους στο Μαυροβούνιο, με τη νέα ομάδα που θα αναλάβει το πλοίο να πρέπει να υποβληθεί σε καραντίνα 14 ημερών πριν επιβιβαστεί σε ένα σκάφος. Για το σκοπό αυτό, το Porto Montenegro έχει διαθέσει το Regent Hotel, έτσι ώστε οι αλλοδαποί που φτάνουν να αναλάβουν καθήκοντα σε ένα από τα πλοία στη μαρίνα να μπορούν να περάσουν την καραντίνα δύο εβδομάδων στις εξαιρετικά πολυτελείς συνθήκες αυτού του πεντάστερου ξενοδοχείου./ibna