Τουρκία: Συνεχίζεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας

Τουρκία: Συνεχίζεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας

Albayrak: «Θα έρθει η ομαλοποίηση της οικονομίας το Β’ εξάμηνο»

Συνεχίζεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας προκαλώντας προβλήματα στην τουρκική οικονομία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι και τις 5 Μαϊου έχει διαθέσει από τα αποθεματικά της 28.5 δισεκατομμύρια δολάρια.  Εντύπωση προκάλεσε επίσης η μείωση των καταθέσεων συναλλάγματος στις τράπεζες κατά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κι όμως παρά τα δεδομένα αυτά η τουρκική λίρα σήμερα υποτιμήθηκε -1.60 % έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία δολαρίου/ λίρας  έφτασε στο 7,19. Συνολικά η υποτίμηση έναντι του δολαρίου άγγιξε το 22%  από την αρχή του 2020.

Παρόμοια εικόνα και με το ευρώ που σήμερα υποτιμήθηκε η λίρα κατά 1,3%.   έναντι του ευρώ και η ισοτιμία ευρώ/λίρας έφτασε στο  7,77.   Η υποτίμηση από την αρχή του 2020 άγγιξε το 20%.

Ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak σε τηλεδιάσκεψη που είχε με διεθνείς επενδυτές ανέφερε πως η Τουρκία «συνεχίζει συνομιλίες για swap με χώρες των G-20 και ίσως έχει περισσότερες συμφωνίες»

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως «στο χειρότερο σενάριο η οικονομική δραστηριότητα θα ομαλοποιηθεί το Β᾽ εξάμηνο». Παράλληλα διαβεβαίωσε πως «στην Τουρκία δεν θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων όπως και ότι θα συνεχιστεί η ευέλικτη πολιτική στις ισοτιμίες συναλλάγματος»./ibna