Κροατία: Ανησυχητικά στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Κροατία: Ανησυχητικά στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Μια έρευνα για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο από την Κεντρική Τράπεζα της Κροατίας (HNB) δείχνει ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης των καταναλωτών σημείωσαν τις μεγαλύτερες μηνιαίες και ετήσιες μειώσεις από τότε που η τράπεζα άρχισε να τους παρακολουθεί.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών τον Απρίλιο ήταν -32,2 μονάδες, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2014, ενώ ο δείκτης προσδοκιών των καταναλωτών ήταν -42,1 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009. Ο δείκτης της ψυχολογίας των καταναλωτών ήταν -23,5 μονάδες, ίδιος με τον Ιούνιος 2017.

Ο σύνθετος δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 22,3 μονάδες από τον Μάρτιο και σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 ήταν 27,4 μονάδες κάτω.

Αυτές είναι οι ισχυρότερες μηνιαίες και ετήσιες αλλαγές στους δείκτες εμπιστοσύνης των καταναλωτών από τότε που η HNB άρχισε να τους παρακολουθεί, ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας Raiffeisen Austria.

Ο σύνθετος δείκτης προσδοκιών καταναλωτών, ο οποίος αναφέρεται κυρίως σε επιδεινωμένες προσδοκίες σχετικά με τη συνολική κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, μειώθηκε κατά 30,4 μονάδες το μήνα και κατά 39,5 μονάδες το χρόνο. Και οι δύο μειώσεις είναι ιστορικά οι μεγαλύτερες.

Ο σύνθετος δείκτης καταναλωτικών συναισθημάτων, ο οποίος δείχνει διακυμάνσεις στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες και αλλαγές στις προσδοκίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση και τις επενδύσεις, μειώθηκε κατά 12 μονάδες τον μήνα. Η τελευταία φορά που ο δείκτης υποχώρησε πολύ ήταν τον Απρίλιο του 2002, όταν η μηνιαία πτώση ήταν 19,6 μονάδες. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, ο δείκτης μειώθηκε κατά 8,6 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2013.

Οι αναλυτές της Raiffeisenbank αναφέρουν ότι και η οικονομία της Κροατίας έχει επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού και αντιμετωπίζει μια περίοδο χαμηλότερης οικονομικής δραστηριότητας και ανάκαμψης./ibna