Σλοβενία: Η διαδικασία πτώχευσης της Adria Airways συνεχίζεται

Σλοβενία: Η διαδικασία πτώχευσης της Adria Airways συνεχίζεται

Οι πιστωτές της Airline Adria Airways ανέφεραν συνολικά 151 εκατ. ευρώ σε αξιώσεις για την πτωχευτική περιουσία της εταιρείας, τα οποία βρίσκονται υπό πληρωμή από τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, ο επίσημος διαχειριστής έχει αποδεχτεί μόνο αξιώσεις 87,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αποτίμησε την πτωχευτική περιουσία της Adria νωρίτερα φέτος στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ο επίσημος παραλήπτης Janez Pustatičnik δέχτηκε ασφαλισμένες και μη ασφαλισμένες αξιώσεις από νομικά και φυσικά πρόσωπα ύψους 72,6 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με λίστα με διεκδικήσεις που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Οργανισμού Νομικών Αρχείων (AJPES).

Οι ισχυρισμοί πρώην υπαλλήλων για απλήρωτους μισθούς – η Adria είχε περισσότερους από 500 εργαζόμενους – ανέρχεται σε 15,1 εκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότερες είναι αξιώσεις προτεραιότητας.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Holger Kowarsch έχει αξιώσεις 67.600 ευρώ και ο Sven Kukemelk, ο οποίος διηύθυνε τη σχολή πτήσεων της Adria, 47.700 ευρώ.

Η υψηλότερη αξίωση – 6,6 εκατομμύρια ευρώ – είναι αυτή της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa και της αυστριακής θυγατρικής της Austrian Airlines (3,1 εκατομμύρια ευρώ).

Το Aerocentury των ΗΠΑ έχει 4 εκατομμύρια ευρώ σε μη εξασφαλισμένες αξιώσεις και η Rolls-Royce Corporation 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα διαχωρισμού, λόγω επίσχεσης, στην εταιρεία 8900973 Canada Ltd (3,6 εκατομμύρια ευρώ), στην Bank of America Merrill Lynch (1,3 εκατομμύρια ευρώ) καθώς και στην ιρλανδική αεροπορική μίσθωση EIC (195.000 ευρώ) και τη Sasof III Aviation Ιρλανδία (106.000 ευρώ).

Οι δύο ιρλανδικές εταιρείες έχουν επίσης 4,3 εκατομμύρια ευρώ και 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε μη εξασφαλισμένες αξιώσεις, αντίστοιχα.

Η Fraport Slovenija, ο διαχειριστής του αεροδρομίου της Λιουμπλιάνα, έχει το δικαίωμα να κάνει ξεχωριστό διακανονισμό για 4,2 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 255.000 ευρώ σε μη εξασφαλισμένες αξιώσεις. Εν τω μεταξύ, η τράπεζα της Intesa Sanpaolo έχει 4,5 εκατομμύρια ευρώ αξιώσεις υπό όρους.

Υπάρχουν επίσης πολλά αεροδρόμια που έχουν καταθέσει τις αξιώσεις τους, με το υψηλότερο να είναι 1,7 εκατομμύρια ευρώ από το αεροδρόμιο των Τιράνων.

Η Darwin Airlines, ένας ελβετικός περιφερειακός αερομεταφορέας που αγόρασε η Adria μετά την εξαγορά του τελευταίου από το γερμανικό ταμείο 4K Invest, έχει αξίωση 455.000 ευρώ.

Η αξίωση του Eurocontrol, του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας, ανέρχεται σε 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Η FURS, η υπηρεσία εσόδων της Σλοβενίας, έχει 162.000 ευρώ σε αξιώσεις προτεραιότητας και 139.000 ευρώ σε μη εξασφαλισμένες αξιώσεις.

Τα ταμεία ασφάλισης υγείας και συντάξεων της χώρας, ZZZS και ZPIZ, έχουν 58.000 ευρώ και 367.000 ευρώ σε αξιώσεις προτεραιότητας, αντίστοιχα.

Τον Φεβρουάριο, ο Pustatičnik δήλωσε ότι η πτωχευτική περιουσία της Adria ανήλθε σε 6,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 3,1 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από την κυριότητα των γραφείων της στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα.

Το κράτος πούλησε τον αερομεταφορέα της Σλοβενίας Adria Airways στο γερμανικό ταμείο ανάκαμψης 4K Invest το 2016 για 100.000 ευρώ, μετά την ανακεφαλαιοποίησή της με 3,1 εκατομμύρια ευρώ.

Ο νέος ιδιοκτήτης δεν μπόρεσε να της δώσει νέα ώθηση, οπότε και τα αεροπλάνα της Adria καθηλώθηκαν στο έδαφος στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019, μετά από σχεδόν 60 χρόνια από την ίδρυσή της, και υπέβαλε αίτηση για διαχείριση περιουσίας εν χρεωκοπία.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο επίσημος διαχειριστής επέλεξε έναν ελεγκτή για τον έλεγχο της Adria, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα αξίωσης αποζημίωσης από την προηγούμενη ηγεσία της. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία διεξάγει ερευνά για κατάχρηση και απάτη στην εταιρία./ibna