Αλβανία: Τη μεγαλύτερη ελευθερία στη δυσφήμιση στον πλανήτη έχει η χώρα σύμφωνα με τον Rama

Αλβανία: Τη μεγαλύτερη ελευθερία στη δυσφήμιση στον πλανήτη έχει η χώρα σύμφωνα με τον Rama

Την πεποίθηση του ότι η Αλβανία έχει τη μεγαλύτερη ελευθερία δυσφήμισης στον πλανήτη εξέφρασε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Όταν ρωτήθηκε ο Rama κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για την έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Freedom House όπου, σύμφωνα με τον ερευνητή Michael Smelzer, οι ηγέτες των χωρών της περιοχής εγκαταλείπουν την όψη της Δημοκρατίας, ο Rama είπε ότι «ο κύριος έχει φτάσει σε λάθος συμπέρασμα. Δεν πρόκειται για όψη της Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη δημοκρατία και με όλα τα προβλήματα που έχει η ανάπτυξη.»

Όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ο Rama είπε ότι «η Αλβανία έχει τη μεγαλύτερη ελευθερία δυσφήμισης στον πλανήτη. Μιλώ για τα μέσα ενημέρωσης στο σύνολό τoυς, δεν μιλώ για δημοσιογράφους ειδικότερα. Είναι ένας μεγάλος χώρος, όπου καθώς υπάρχουν αναμφισβήτητα πολύτιμα πράγματα, υπάρχει και η πλειοψηφία των συκοφαντιών καθημερινά, που δεν είναι μόνο προϊόν των δημοσιογράφων, αλλά και προϊόν ολόκληρου του περιβάλλοντος της δημόσιας συζήτησης και που περνούν χωρίς κανένα φίλτρο, χωρίς κανένα γεγονός, χωρίς κανένα επιχείρημα απλά περάστε το και οι άνθρωποι συρρέουν για τις συκοφαντίες και οι ανακρίβειες. Αυτό είναι το γεγονός.»

«Το γεγονός είναι ότι στην Αλβανία κανείς δεν εμποδίζεται να πει ότι θέλει και πολλοί λένε ότι είναι καλό για αυτούς και συχνά αυτό που λέγεται είναι αναληθές, ανακριβές, είναι η μισή αλήθεια, που όπως είναι γνωστό είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Και συκοφαντία όση θέλετε, φυσικά» είπε ο Rama.

«Το ποσό της αλήθειας και της μισής αλήθειας, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα ψέματα και συκοφαντίες χωρίς να ευσταθούν, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα του πλανήτη», δήλωσε ο Rama.

Ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί του νόμου κατά της δυσφήμισης, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε, «Απολύτως. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη ευκαιρία για να πεις πόσο λίγο, μπορείς να βρεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την αλήθεια και πόσο βρίσκεις διαστρεβλώσεις. Διότι, στην πραγματικότητα, αυτός ο νόμος δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λέγονται για τον νόμο με τα μέσα ενημέρωσης», προσθέτοντας ότι θα συνεχίζει σίγουρα το νόμο κατά της δυσφήμισης./ibna