Βουλγαρία: Εορτάστηκε ο Άγιος Γεώργιος και η Μέρα Θάρρους του Βουλγαρικού Στρατού

Βουλγαρία: Εορτάστηκε ο Άγιος Γεώργιος και η Μέρα Θάρρους του Βουλγαρικού Στρατού

«Η Βουλγαρία άντεξε τις καταιγίδες και ξαναγεννήθηκε επανειλημμένα στην ιστορία της ανά τους αιώνες. Και στις πιο δύσκολες στιγμές ο Βούλγαρος στρατιώτης ήταν με αυτοθυσία το τελευταίο εμπόδιο στην άμυνα της χώρας. Έχοντας κερδίσει λαμπρές νίκες, ο Βουλγαρικός Στρατός προσέφερε στις γενιές πατριωτισμό και αφοσίωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev στην ομιλία του για την Ημέρα του Θάρρους και του Βουλγαρικού Στρατού.

«Ζούμε σε έναν ολοένα και πιο προβληματικό κόσμο όπου η κυριαρχία και η ασφάλεια θα χαρτογραφήσουν το μέλλον του έθνους. Ο βουλγαρικός στρατός έχει ακολουθήσει την πολυαναμενόμενη πορεία εκσυγχρονισμού, αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχει χώρος για ευκαιρίες και υπολογισμούς για πολιτική επιβίωση, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

«Χρειαζόμαστε σύγχρονα όπλα, αλλά πρέπει να αποκτηθούν μέσω σαφών διαδικασιών και ενιαίας προσέγγισης για τους τύπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Επομένως, οι αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια δεν πρέπει να αφήνονται αποκλειστικά στα χέρια των πολιτικών. Ο εκσυγχρονισμός είναι μια ακριβή, πολύπλοκη και περιεκτική διαδικασία, που στην ουσία του είναι πάντα ο άνθρωπος. Οι σύγχρονες αμυντικές δυνατότητες είναι αδιανόητες χωρίς τους στρατιώτες, λοχίες και αξιωματικούς που φέρουν τη διαθήκη για μια ενωμένη και ευημερούσα Βουλγαρία.

«Σας ευχαριστούμε που συνεχίζετε να υποστηρίζετε τον σκοπό της Βουλγαρίας με επαγγελματισμό και αφοσίωση, είθε ο Άγιος Γεώργιος να σας προστατεύει και να δίνει θάρρος», είπε ο πρόεδρος στους στρατιώτες.

«Παρακαλώ αποδεχτείτε την ευγνωμοσύνη μου για την άξια υπηρεσία σας στις τάξεις του Βουλγαρικού Στρατού,  ευχόμενος η αυταπάρνηση σας να παραμείνει για τις επόμενες γενιές» πρόσθεσε ο Πρόεδρος στην ομιλία του στους βετεράνους.

«Η σημερινή γιορτή είναι η γιορτή της ενότητας του λαού και του στρατού. Η ιστορία μας στους αιώνες έχει αποδείξει ότι όταν αυτή η κόλλα είναι ισχυρή, είναι η ισχυρή και η χώρα μας. Και σήμερα, σε αυτή τη φωτεινή γιορτή, ας δείξουμε την εκτίμησή μας στον στρατό μας. Η σημερινή 6η Μαΐου είναι διαφορετική – δεν θα υπάρξει παρέλαση και οι πολίτες δεν θα δουν τον στρατό τους στην πλατεία και στον ουρανό, γιατί οι στρατιώτες μας είναι σε επιφυλακή. Να είναι σίγουροι ότι η ευγνωμοσύνη μας προς αυτούς είναι ειλικρινής και αιώνια. Ας μην ξεχνάμε ότι η 6η Μαΐου είναι μια ημέρα θάρρους που όλοι φέρνουν στην καρδιά τους. Το χρωστάμε σε εκείνους που μπήκαν άφοβα στον αγώνα για τη Βουλγαρία και πέθαναν με τη μόνη ελπίδα να δώσουν τη ζωή τους για μια άξια Βουλγαρία. Ο σεβασμός για τους ήρωες απαιτεί όχι μόνο σεβασμό στη μνήμη τους, αλλά ακολουθώντας το παράδειγμά τους και στην καθημερινή μας ζωή. Μια επιτυχημένη γενιά και μια αξιοπρεπής ζωή δεν επιτυγχάνονται με την ενστάλαξη του φόβου και της παραίτησης, ένα ισχυρό και σύγχρονο κράτος δεν χτίζεται με την απάθεια, αλλά με θάρρος και τόλμη, οπότε ας τιμήσουμε το καθημερινό θάρρος ενός άξιου Βούλγαρου – που εκφράζει τα αιτήματά του και δεν αντέχει στην αδικία και την αυθαιρεσία”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Σε αυτή τη γιορτή, απευθύνω έκκληση στους νέους της Βουλγαρίας, επειδή εσείς κληθήκατε να κάνετε τα αποφασιστικά βήματα και να εκπληρώσετε το ιδανικό μιας σύγχρονης και αξιοπρεπούς Βουλγαρίας, πρόσθεσε ο Radev. “Θα πρέπει να πετύχετε και να κερδίσετε εκεί που σήμερα δεν πετύχαμε. Όποια εμπόδια και αν αντιμετωπίσετε, να είστε τολμηροί και να μην τα παρατάτε – το αίμα γενεών γενναίων Βουλγάρων ρέει στις φλέβες σας. Το μέλλον ανήκει στους γενναίους, όχι στους φοβισμένους».

Καταλήγοντας ο Βούλγαρος Πρόεδρος ευχήθηκε σε όλους τους συμπατριώτες του υγεία και ειρήνη. «Είθε κάθε δοκιμασία που περνάμε μαζί να σας κάνει πιο ανθρώπινους, δυνατότερους και πιο ενωμένοι. Το μέλλον της Βουλγαρίας εξαρτάται από τη σοφία, τις τολμηρές και συνεργατικές μας προσπάθειες./ibna