Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να αυξάνει την κριτική του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών που στόχο είχαν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το αριστερό κόμμα άλλαξε τη στρατηγική του, επισημαίνουν οι αναλυτές. Η συναινετική στάση και η ανοχή στην αντιμετώπιση της κυβέρνησης στην πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται να έχουν τελειώσει, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αποδεικνύουν σταθερά ότι η πανδημία βρίσκεται σε πτώση στη χώρα.

Το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την κριτική του σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια, τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης υγείας, τη λειτουργία του κοινοβουλίου, καθώς και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων – το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως περιττό κίνδυνο – και την απόφαση να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε πολλές περιπτώσεις, παρά το ότι το υπουργείο Υγείας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ενδέχεται να ενέχει κινδύνους.

Η επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του είναι, σύμφωνα με αναλυτές, μια «πολιτική ασφάλειας» ενόψει πιθανών εκπλήξεων για εκλογές.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε βαθιά ύφεση, αυξημένη ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων και τελικά εκλογές στο πλαίσιο του εκλογικού συστήματος  της απλής αναλογικής. Αυτές οι εκλογές πρέπει να είναι «ευκαιρία για μια διαφορετική, προοδευτική κυβέρνηση», σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπέβαλε επίσης προτάσεις για μια νέα, προοδευτική οικονομική πολιτική που ανταποκρίνεται στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και στοχεύει στην αντιμετώπιση μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που βρίσκεται μπροστά μας, λόγω της επιρροής του κορωνοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταρτίσει σχέδιο για μια κοινωνική και οικονομική ανάταση, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση μιας μελλοντικής προοδευτικής κυβέρνησης. Αυτό θα περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, των μισθών, των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας./ibna