Βαλκάνια: Χωρίς σύμβολα λόγω Κοσσυφοπεδίου η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων

Βαλκάνια: Χωρίς σύμβολα λόγω Κοσσυφοπεδίου η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του COVID-19, η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 30 Ευρωπαίοι ηγέτες.

Στη Σύνοδο που διοργανώνεται από τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenkovic, του οποίου η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ θα συμμετάσχουν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ανώτεροι Αξιωματούχοι της ΕΕ και Διεθνών Οργανισμών, καθώς και οι Πρόεδροι ή Πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.

Η συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου να μην εγείρει διαμάχες, καθώς δεν αναγνωρίζεται από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες, αποφασίσθηκε ώστε οι ηγέτες να καθίσουν μπροστά σε ένα ουδέτερο πάνελ χωρίς τα σύμβολα των κρατών και των ονομάτων τους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αυτή η μορφή συμφωνήθηκε μετά από ρητό αίτημα της Ισπανίας «που δεν θέλει να παρίσταται σε συναντήσεις στις οποίες το Κοσσυφοπέδιο παρουσιάζεται ως ανεξάρτητο κράτος».

Για τον ίδιο λόγο, στην τελική δήλωση η έκφραση «εταίροι στα Δυτικά Βαλκάνια» χρησιμοποιείται για να αποφευχθεί η λέξη «κράτη». Μαζί με την Ισπανία, η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δεν αναγνωρίζεται στην ΕΕ από τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σλοβακία. Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο Κορυφής από τον Πρόεδρο Hashim Thaci./ibna