Κοσσυφοπέδιο: Η Επιτροπή της Βενετίας δεν θα ασχοληθεί με το αίτημα Kurti σχετικά με τις αρμοδιότητες του Προέδρου

Κοσσυφοπέδιο: Η Επιτροπή της Βενετίας δεν θα ασχοληθεί με το αίτημα Kurti σχετικά με τις αρμοδιότητες του Προέδρου

Η Επιτροπή της Βενετίας δεν θα ασχοληθεί με το αίτημα του απερχόμενου πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, ο οποίος ζήτησε τη γνώμη της Επιτροπής σχετικά με την εξουσία του Προέδρου να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προτείνει υποψήφιο για πρωθυπουργό μετά την πρόταση μομφής και την άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Kurti τον προηγούμενο μήνα.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δήλωσε σε ανακοίνωση της ότι η Επιτροπή έχει αξιολογήσει ότι θα σεβαστεί τη λήψη των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου.

«Αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο λάβει απόφαση μετά την επιβολή προσωρινών μέτρων έως τις 29 Μαΐου, αναστέλλοντας την εφαρμογή του διατάγματος του Προέδρου και θεωρώντας ότι το Δικαστήριο επανεξετάζει αυτήν την υπόθεση, η Επιτροπή αξιολόγησε ότι θα σεβαστεί τη λήψη των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει ήδη ενεργήσει. Χαιρετίζουμε την πρόταση της Επιτροπής να σεβαστεί και να περιμένει την εξέτασει του αιτήματος και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Μετά την απόφαση και εάν χρειαζόμαστε πρόσθετη εξήγηση και βοήθεια από την Επιτροπή της Βενετίας, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, εάν το κρίνουμε απαραίτητο», δήλωσε η κυβέρνηση σε δελτίο τύπου.

Την 1η Μαΐου, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου ανέστειλε τις διαδικασίες σχηματισμού νέας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου έως τις 29 Μαΐου, όταν και αναμένεται να αποφασίσει εάν το διάταγμα του Προέδρου Thaci θα παραχωρήσει στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του Κοσσυφοπεδίου, τη Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου (LDK), το δικαίωμα σχηματισμού νέας κυβέρνησης, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα ή όχι./ibna