Βουλγαρία: Επιτροπή ζητά το BSP για να ελέγξει το κόστος της κρίσης

Βουλγαρία: Επιτροπή ζητά το BSP για να ελέγξει το κόστος της κρίσης

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) ζήτησε πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία για τα χρήματα του κράτους που δαπανήθηκαν για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, καθώς και για την υπέρβαση των οικονομικών λόγω των συνεπειών της επιδημίας, ανακοίνωσε η αρχηγός του κόμματος Cornelia Ninova σε ενημέρωση που πραγματοποίησε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

«Το μόνο που δαπανάται από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι χρήματα των Βούλγαρων πολιτών και θα επιστραφούν σ’ αυτούς. Θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα για το πώς δαπανήθηκαν» έκανε σαφές η Ninova.

Για το σκοπό αυτό, η Αριστερά υπέβαλε νομοσχέδιο για τη σύσταση προσωρινής επιτροπής για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών.

Το BSP επιμένει επίσης ότι επικεφαλής της επιτροπής θα πρέπει να είναι η αντιπολίτευση και θα υποβάλλεται έκθεση σχετικά με το έργο που πραγματοποιείται μία φορά το μήνα.

Μετά από τη συνάντηση του Εκτελεστικού Γραφείου και την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του BSP, αποφασίστηκε να υποβάλουν τα δικά τους εναλλακτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Με αυτά, η αντιπολίτευση θέτει 3 στόχους – φροντίδα για τους πιο ευάλωτους, κυβερνητική υποστήριξη για τους τομείς της οικονομίας που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ και μέτρα για την ενίσχυση της κατανάλωσης.

«Υποβάλλουμε πρόταση για 1 ελάχιστο μισθό, μαζί με ασφάλιση, για τα άτομα που έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεν καλύπτονται από τα γραφεία εργασίας ή έχουν άδεια χωρίς αποδοχές για να φροντίσουν τα παιδιά τους», όπως εξήγησε και υπολόγισε ότι το ποσό για κάθε άτομο θα ανέρχεται σε 725 λέβα.

Η αριστερά θα επιμείνει επίσης στο το ότι κράτος θα πρέπει να εστιάσει τα μέτρα σε 3 κύριες βιομηχανίες – κατασκευές, τουρισμό και γεωργία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα προσφέρει 30 εκατομμύρια λέβα σε επιχορηγήσεις σε μικρούς αγρότες, καθώς και έναν κρατικό μηχανισμό για την αγορά των προϊόντων τους.

Στον κατασκευαστικό τομέα, το BSP επικεντρώνεται στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης και θα επιμείνει στις κυβερνητικές επενδύσεις σε αυτόν.

Η αντιπολίτευση επιθυμεί επίσης την καθιέρωση διαφοροποιημένου συντελεστή ΦΠΑ 9% στα τρόφιμα και τα φάρμακα, καθώς και αύξηση 10% στον δημοτικό προϋπολογισμό.

«Τα συνοριακά σημεία ελέγχου πρέπει να ανοίξουν και οι άνθρωποι σύντομα να εργαστούν» δήλωσε η Ninova. Όσον αφορά το θέμα των ενδοκομματικών εκλογών στο BSP, τόνισε ότι εκκρεμεί η άδεια για τις συγκεντρώσεις μεγάλων ομάδων ανθρώπων./ibna