Αλβανία: Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δ. Βαλκανίων, είναι η επιβεβαίωση της ΕΕ για την περιοχή

Αλβανία: Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δ. Βαλκανίων, είναι η επιβεβαίωση της ΕΕ για την περιοχή

Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων της 6ης Μάη είναι μια ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί η ιστορική, πολιτική και οικονομική δέσμευση της ΕΕ για την περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Taulant Balla.

Συνεχίζοντας ο Balla, σημείωσε ότι η σύνοδος κορυφής είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους εκπροσώπους των Δυτικών Βαλκανίων να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον Balla, η Διάσκεψη Κορυφής του Ζάγκρεμπ αποτελεί σαφές μήνυμα της αμετάκλητης δέσμευσης της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Ως συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας, συντάσσομαι με τη δήλωση εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, τους εισηγητές και επικεφαλής των αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία που καλωσορίζουν τη Διάσκεψη Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων της 6ης Μαΐου ως ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την ιστορική, πολιτική και οικονομική δέσμευση της ΕΕ με την περιοχή», είπε.

Η δήλωση της Συνόδου Κορυφής του Ζάγκρεμπ, σύμφωνα με τον ίδιο, τονίζει τη σημασία της συνέχισης της εντατικής συνεργασίας στο πλαίσιο των μέτρων κατά του COVID-19 και του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου αυτής της πανδημίας.

«Ευχαριστούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ακλόνητη υποστήριξή του για την ένταξη στην ΕΕ πριν από τη συνάντηση των ηγετών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 6 Μαΐου 2020. Η Αλβανία έχει δεσμευτεί για τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Χαιρετίζουμε το ρόλο των κοινοβουλίων ως κινητήρια δύναμη για τη διαδικασία ένταξης. Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Balla./ibna