Η Standard & Poor’s αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές της οικονομίας του Μαυροβουνίου

Η Standard & Poor’s αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές της οικονομίας του Μαυροβουνίου

Η Standard & Poor’s (S&P) επιβεβαίωσε τη βαθμολογία B+/B του Μαυροβουνίου, αλλά αναθεώρησε τις προοπτικές του από σταθερές σε αρνητικές, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να θέσει την οικονομία μιας χώρας που εξαρτάται από τον τουρισμό σε βαθιά ύφεση φέτος.

«Αν και αναμένουμε την ανάκαμψη της ανάπτυξης το επόμενο έτος, μια παρατεταμένη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα μπορούσε να βλάψει μόνιμα την παραγωγική ικανότητα του Μαυροβουνίου, να αποδυναμώσει σημαντικά τη δημοσιονομική του θέση και να επηρεάσει αρνητικά τον εγχώριο τραπεζικό τομέα», σύμφωνα με τη δήλωση της S&P, αναφέρει το Seenews.

Η Fidelity Consulting δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο απέχει μόλις ένα βήμα από το να πέσει στην έκτη, χειρότερη κατηγορία πιστοληπτικής ικανότητας.

Η S&P δημοσίευσε την βαθμολογία για το Μαυροβούνιο την 1η Μαΐου, ενώ η επόμενη βαθμολογία του Μαυροβουνίου θα δημοσιευθεί στις 4 Σεπτεμβρίου. Ο οργανισμός δήλωσε ότι επιτρέπονται αποκλίσεις από το ημερολόγιο που ορίζει ο κανονισμός σε περιορισμένες περιπτώσεις.

«Σε αυτήν την περίπτωση, ο λόγος της απόκλισης είναι ο αυξημένος κίνδυνος μακροπρόθεσμης ύφεσης στην εγχώρια οικονομία λόγω των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της πανδημίας SARS-KoV-2/COVID-19 και των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει σχετικά με την παραγωγική ικανότητα, την είσοδο φορολογικών εσόδων και τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα», ανέφερε ο οργανισμός.

Σύμφωνα με αυτούς, οι προοπτικές είναι αρνητικές επειδή βλέπουν τους κινδύνους που ένα αδιέξοδο στον τουριστικό τομέα του Μαυροβουνίου και την ευρύτερη οικονομία, εάν παραταθεί, θα μπορούσε να επηρεάσει την ήδη αδύναμη δημοσιονομική θέση της χώρας, να μειώσει το αναπτυξιακό της δυναμικό και/ή να επηρεαστεί αρνητικά ο τραπεζικός τομέας, για παράδειγμα, λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας των ακινήτων.

«Θα μπορούσαμε να μειώσουμε τη βαθμολογία του Μαυροβουνίου στους επόμενους 12 μήνες εάν η οικονομική ύφεση της πανδημίας COVID-19 γίνει πιο σοβαρή από ό,τι αναμένουμε σήμερα, η οποία θα διαβρώσει τη δημοσιονομική απόδοση ή θα οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων ή αυξημένους περιορισμούς ρευστότητας στις τραπεζικές», ανέφερε ο οργανισμός.

Είπαν ότι θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν τις προοπτικές σταθερότητας εάν σταθεροποιηθούν οι οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές του Μαυροβουνίου, επιστρέφοντας προς τα κάτω την πορεία του δημοσιονομικού χρέους. Η S&P πρόσθεσε ότι η μακροπρόθεσμη ανάκαμψη από το COVID-19 κινδυνεύει να βλάψει την ήδη αδύναμη δημοσιονομική θέση του Μαυροβουνίου./ibna