Σεράγεβο: Αξιωματούχοι της κυβέρνησης πιάστηκαν να συμμετέχουν σε παράνομο πάρτι εν μέσω κορωνοϊού

Σεράγεβο: Αξιωματούχοι της κυβέρνησης πιάστηκαν να συμμετέχουν σε παράνομο πάρτι εν μέσω κορωνοϊού

Η αστυνομία του καντονιού του Σεράγεβο εισέβαλε τη Δευτέρα το βράδυ στο εστιατόριο “Golf Club” στο Σεράγεβο μετά από τη δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός βίντεο που έδειχνε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων να διασκεδάζουν σε πάρτι χωρίς προστατευτικές μάσκες, γάντια, ούτε καν διατηρώντας την υποτυπώδη απόσταση ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί βρήκαν 16 άτομα τα οποία τιμωρήθηκαν με 500 ευρώ πρόστιμο ο καθένας, αλλά αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι το ποιοι συμμετείχαν στο πάρτι.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου στο Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε, Staša Košarac, Αρχηγός Γενικής και Κοιλιακής Χειρουργικής στο Κλινικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σεράγεβο, Jusuf Šabanović, το μέλος του σώματος εμπειρογνωμόνων του καντονιού Υπουργείο Υγείας για την παρακολούθηση και ανάλυση της κατάστασης που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού, Nihad Fejzić, ο εκπρόσωπος στη Συνέλευση του Καντονιού του Σεράγεβο, Fahrudin Pecikoza, καθώς και αρκετοί δημοφιλείς τραγουδιστές του Σεράγεβο.

Το πάρτι έγινε με την ευκαιρία των γενεθλίων του Šabanović. Ο Košarac είπε αργότερα ότι ήρθε απλώς για να ευχηθεί του και ότι ήταν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα. Είπε ότι λυπάται αλλά δεν υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος Προόδου (PDP), Branislav Borenović, ωστόσο, έκανε το αυτονόητο την Τρίτη και ζήτησε την απομάκρυνση του Košarac από τη θέση του υπουργού.

Ο Jusuf Šabanović εν τω μεταξύ, έχει ήδη απομακρυνθεί από τη θέση του Επικεφαλής της Γενικής και Κοιλιακής Χειρουργικής στο Κλινικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σεράγεβο (KCUS).

«Λόγω της μη συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα μέτρα και της δημιουργίας κινδύνου για τους υπαλλήλους και τους ασθενείς της KCUS, ο Δρ Šabanovov παραπέμφθηκε σε αυτο-απομόνωση», ανέφερε το Γραφείο του Γενικού Διευθυντή της KCUS.

Ο υπουργός Υγείας του καντονιού του Σεράγεβο, Rusmir Mesihović, έδιωξε σήμερα το πρωί τον Nihad Fejzić από το σώμα εμπειρογνωμόνων για τον COVID-19.

Στους υπόλοιπους συμμετέχοντες θα επιβληθούν πρόστιμα σύμφωνα με το νόμο.

Η τραγωδία αυτής της υπόθεσης δεν είναι το γεγονός ότι μια ομάδα ενηλίκων συγκεντρώθηκε σε απαγορευμένο μέρος, χωρίς καν να λάβει προληπτικά μέτρα. Η πραγματική τραγωδία της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι εκείνοι που παραβίασαν το νόμο ήταν οι ίδιοι δημόσιοι φορείς που, από το ξέσπασμα της πανδημίας στη Β-Ε, καλούν τους πολίτες να σεβαστούν τα περιοριστικά μέτρα, “# stayhome #” και να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις./ibna