Σλοβενία: Η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα πρόσθετης βοήθειας στον τουριστικό τομέα

Σλοβενία: Η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα πρόσθετης βοήθειας στον τουριστικό τομέα

Καθώς η τουριστική βιομηχανία προβλέπεται να παραμείνει κλειστή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω του κορωνοϊού από ό, τι οι περισσότεροι άλλοι τομείς, η σλοβενική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της προσωρινής έκτακτης βοήθειας για τις τουριστικές εταιρείες για λίγους ακόμα μήνες ή ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Zdravko Počivalšek.

«Ο τουρισμός γνώρισε πρώτος τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού και, εν μέρει λόγω της εξάρτησης από ξένους επισκέπτες, δεν θα μπορέσει να ξαναρχίσει τις δραστηριότητές μέχρι πολύ αργότερα», δήλωσε ο Počivalšek.

Συγκεκριμένα, η κρατική χρηματοδότηση των προσωρινών απολύσεων, η οποία λήγει στα τέλη Μαΐου, θα μπορούσε να παραταθεί κατά τέσσερις μήνες ή ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο Počivalšek είπε ότι θα το πρότεινε επισήμως στην κυβέρνηση.

Θα ήταν επίσης λογικό να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα επεκτείνει τις επιχορηγήσεις και τα ευνοϊκά δάνεια για τη χρηματοδότηση τρεχουσών πράξεων και επενδύσεων, δεδομένου ότι ο κλάδος πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα πρότυπα.

Ενώ η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση είναι ευνοϊκή και αποτελεί «μια αισιόδοξη βάση», ο Počivalšek σημείωσε ότι τα έσοδα στον τουρισμό αναμενόταν να συρρικνωθούν μεταξύ 25% και άνω του 70% φέτος, ανάλογα με τον ρυθμό χαλάρωσης των μέτρων.

Η Σλοβενία ​​έχει επίσης συνομιλήσει με την Κροατία για το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό. Ο Počivalšek δήλωσε ότι οι αρχηγοί των δύο ινστιτούτων δημόσιας υγείας θα συζητήσουν πρωτόκολλα για τη διέλευση των συνόρων αυτήν την εβδομάδα.

Ο υπουργός, ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο τουρισμός θα αλλάξει μόνιμα καθώς δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία. «Είμαι πεπεισμένος ότι η τουριστική επιχείρηση και εμείς ως αρμόδιο υπουργείο γνωρίζουμε ποια κατεύθυνση πρέπει να λάβουν τα μέτρα ώστε να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή σε αυτόν τον τομέα».

Ο Gregor Jamnik, επικεφαλής του Σλοβενικού Συλλόγου Ξενοδόχων, δήλωσε ότι η ρευστότητα είναι απαραίτητη τώρα για τους ξενοδόχους, καθώς ο κλάδος θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει και δεδομένου ότι η πιθανή συνεχιζόμενη παρουσία του ιού θα απαιτούσε «μια άνευ προηγουμένου αλλαγή στη λειτουργία σε ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια»./ibna