Ρουμανία: Τα μέτρα ανάκαμψης της Οικονομίας παρουσίασε ο Orban

Ρουμανία: Τα μέτρα ανάκαμψης της Οικονομίας παρουσίασε ο Orban

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Δευτέρας, έκθεση προόδου για τους πρώτους έξι μήνες από την έναρξη της διακυβέρνησής του, καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση του COVID-19.

Βρίσκοντας την τρέχουσα οικονομική κατάσταση καλύτερη από το αναμενόμενο, ο Orban παρουσίασε τα μέτρα που προβλέπονται για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτά θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου, αλλά και δάνεια από την ΕΤΑΑ και την ΕΤΕπ. Όσον αφορά το επενδυτικό ταμείο, ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός είπε ότι εμπνεύστηκε από το πολωνικό μοντέλο που λειτούργησε πολύ καλά και βασίστηκε σε ένα αρχικό κεφάλαιο από το κράτος, το οποίο στη συνέχεια εισήχθη στο χρηματιστήριο, επιτρέποντας στον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει στην απόκτηση μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019, ο Ludovic Orban άσκησε μεγάλη κριτική χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία του PSD και του ALDE για τη δημιουργία ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου ως μια «μεγάλη απάτη».

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης, ότι οι τομείς προτεραιότητας για επενδύσεις είναι οι υποδομές μεταφορών, ενέργειας και υγείας. Πρόσθεσε ότι η Ρουμανία ήταν έτοιμη να καλωσορίσει, υπό καλές συνθήκες, εταιρείες που θα ήθελαν να μετεγκαταστήσουν την παραγωγή τους. Είπε επίσης ότι ένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία. Επιπλέον, καταρτίστηκε ένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για επενδύσεις τύπου Greenfield, σύμφωνα με το μοντέλο που υιοθετήθηκε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας.

Ο Ludovic Orban δήλωσε τελικά ότι, σύμφωνα με το μοντέλο IMM Invest, θα εκδοθεί κανονιστική πράξη που θα επιτρέπει τη δημιουργία ενός παρόμοιου μηχανισμού για μεγάλες εταιρείες. “Έχουμε πολλές μεγάλες εταιρείες που έχουν διατηρήσει τη δραστηριότητά τους, άλλες που την είχαν αναστείλει προσωρινά αλλά την έχουν ξαναρχίσει, όπως η Dacia, η Ford και η Pirelli. Εκτός από το πρόγραμμα SME Invest, καθίσταται λειτουργικό ένα σύστημα κρατικών ενισχύσεων, που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αποσκοπούν στη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, μειώνοντας τα πιστοποιητικά CO2 κατά 20% και μειώνοντας τον φόρο συμπαραγωγής “./ibna