Κύπρος: Ποινική δίωξη σε 15 μέλη της Αστυνομίας για την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου

Κύπρος: Ποινική δίωξη σε 15 μέλη της Αστυνομίας για την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) είχε διορίσει τρείς ποινικούς ανακριτές και αργότερα τέταρτο, με αφορμή ερωτήματα και προβληματισμούς που εγείρονταν, μετά την ανακάλυψη των σορών αλλοδαπών γυναικών και ανηλίκων παιδιών τους, που είχαν καταγγελθεί στην Αστυνομία ως εξαφανισθέντα πρόσωπα, ενώ διαφάνηκε εκ των υστέρων ότι ήσαν θύματα δολοφονίας.

Η ανακριτική ομάδα, παρά τη γενικότητα του απώτερου στόχου που τάχθηκε να ερευνήσει, που ήταν η συμπεριφορά και η προσέγγιση της Αστυνομίας στις περιπτώσεις καταγγελιών για ελλείπουσες γυναίκες και δη αλλοδαπές γυναίκες, όπως αναμενόταν, εστίασε ιδιαίτερα την προσοχή της στον τρόπο χειρισμού από μέλη της Δύναμης, των συγκεκριμένων υποθέσεων των κατά συρροή δολοφονιών που είχαν διαπραχθεί από τον Νίκο Μεταξά και εξιχνιάστηκε το 2019.

Μετά τη διερεύνηση των υποθέσεων, η ΑΑΔΙΠΑ μέσω του Προέδρου της κ. Α. Πασχαλίδη, υπέβαλε την Έκθεση της στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη.

Πέραν των όποιων ενδεχόμενων πειθαρχικών αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί από μέλη της Δύναμης, τόσο οι διορισθέντες ανακριτές, όσο και ο Πρόεδρος της ΑΑΔΙΠΑ θεώρησαν ότι το σύνολο των γεγονότων που προκύπτει από το συλλεγέν αποδεικτικό υλικό, υπερβαίνει τα όρια της όποιας απλής πειθαρχικής ευθύνης και οι επιλήψιμες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις μελών της Δύναμης αλλά και αξιωματικών που ήσαν επιφορτισμένοι οι μεν με τη διενέργεια των ανακρίσεων οι δε με το καθήκον για διεξοδική μελέτη των φακέλων για έλεγχο και εντοπισμό κενών, συνιστούν υπόβαθρο στοιχειοθέτησης ποινικών αδικημάτων.

Κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης του συνόλου των στοιχείων που τέθηκαν από την ΑΑΔΙΠΑ ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, τόσο από εντεταλμένους λειτουργούς, όσο και από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, ο τελευταίος αποφάνθηκε ότι πράγματι παρουσιάζονται να έχουν διαπραχθεί κατά τον χειρισμό των συγκεκριμένων υποθέσεων, ποινικά αδικήματα κατά παράβαση του Άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, ήτοι αδικήματα παράλειψης υπηρεσιακού καθήκοντος από δημόσιους λειτουργούς.

Δόθηκαν επομένως χθες οδηγίες για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 15 μελών της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, που περιλαμβάνουν αστυφύλακες, λοχίες και αξιωματικούς, με εμπλοκή στις πιο πάνω υποθέσεις.

Πρόκειται για εξέλιξη, που μας λυπεί, είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ, αλλά η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα είναι σεβαστή, όπως θα σεβαστούμε και την ετυμηγορία της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και θα συνεργαστούμε για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Είναι, πρόσθεσε, το λιγότερο, που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη των θυμάτων.

Ο Κύπρος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι δεν έχει σημασία πόσα είναι τα μέλη της Αστυνομίας, που κατηγορούνται, δήλωσε, ωστόσο, ότι μεταξύ αυτών είναι και αξιωματικοί και προφανώς θα υπάρχουν και πειθαρχικές ευθύνες./ibna