Βαλκάνια: Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης

Βαλκάνια: Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, η οποία προβλεπόταν αρχικά να πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ, θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας COVID-19.

Στόχοι της συνόδου

Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εταίρος της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και κατά τη τηλεδιάσκεψη θα προβληθεί η σημασία των ιδιαίτερων σχέσεων ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Στον αγώνα κατά της COVID-19, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους. Η σύνοδος κορυφής θα δώσει την ευκαιρία να αναδειχθεί η αμοιβαία αλληλεγγύη και η συνεργασία σε αυτήν την περίοδο κρίσης. Οι εταίροι της περιοχής έχουν συνεισφέρει βοήθεια προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού.

Οι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν επίσης την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη δέσμευση των εταίρων της περιοχής αυτής να ενστερνισθούν τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές

Κατά την πρώτη άτυπη συνάντηση με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 16 Φεβρουαρίου 2020, ο Πρόεδρος Charles Michel τόνισε το ενδιαφέρον της ΕΕ για την περιοχή.

Οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη νέα φάση στενής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης COVID-19, τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και τη καλύτερη δυνατή διαχείριση των ζητημάτων ασφαλείας.

Συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής

Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, οι ηγέτες των 6 χωρών εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Κοσσυφοπέδιο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα προεδρεύσει της συνόδου. Ο Charles Michel θα εκπροσωπήσει την ΕΕ από κοινού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen.

Θα συμμετάσχουν επίσης ο Andrej Plenkovic, Πρωθυπουργός της Κροατίας, ο οποίος ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία του Συμβουλίου, ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ο David Sassoli, Προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας.

Τη σύνοδο κορυφής θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου, με τον Πρόεδρο Michel, την Πρόεδρο Van der Leyen και τον Κροάτη Πρωθυπουργό Plenkovic.

Η προηγούμενη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας στις 17 Μαΐου 2018. Στη διάσκεψη εκείνη συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και οι ηγέτες των έξι χωρών εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ηγέτες της ΕΕ εξέδωσαν τη δήλωση της Σόφιας την οποία προσυπέγραψαν και οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων.

Εξέδωσαν επίσης, ως παράρτημα της δήλωσης, το πρόγραμμα προτεραιοτήτων της Σόφιας και καθόρισαν νέα μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας με την περιοχή./ibna