Η Ελλάδα θα ανοίξει ξανά τον τουριστικό τομέα την 1η Ιουλίου

Η Ελλάδα θα ανοίξει ξανά τον τουριστικό τομέα την 1η Ιουλίου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο ελληνικός τουρισμός θα ανοίξει για τις επιχειρήσεις το φετινό το καλοκαίρι, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, εάν συμφωνηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο ειδήσεων CNN, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι επισκέπτες στη χώρα μπορούν να ελεγχθούν πριν φτάσουν και να συνεχίσουν να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών. Στην καλύτερη περίπτωση, ο τουριστικός τομέας μπορεί να ανοίξει την 1η Ιουλίου, αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η τουριστική εμπειρία αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτήν που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, με κοινωνική απόσταση, ίσως όχι μπαρ, χωρίς συνωστισμό», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «μπορείτε ακόμα να έχετε μια φανταστική εμπειρία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια επιδημία βρίσκεται σε καθοδική πορεία».

Ένα βασικό εμπόδιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αεροπορικές εταιρείες, με σημαντικούς περιορισμούς να είναι σε ισχύ. Ακόμα αναμένεται να ισχύσουν αυστηρά πρωτόκολλα, ακόμη και αν βρεθεί μια φόρμουλα που να επιτρέπει την επαναλειτουργία του τουρισμού.

Όσον αφορά τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόβλεψη είναι για πτώση 10 τοις εκατό, περίπου.

Η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει τους συνολικούς θανάτους από το Covid-19 σε χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε 6 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα σε 2.632.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν καταλήξει από τον κορωνοϊό είναι 146, με μέσο όρο ηλικίας 75 ετών. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν πεθάνει αντιμετώπιζαν υποκείμενα προβλήματα υγείας και / ή ήταν άνω των 70 ετών.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασε σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού. Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Υπουργός είπε ότι προετοιμάζονται πρωτόκολλα για το πώς θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία, οι μαρίνες, τα γιοτ και οι μεταφορές. Ταυτόχρονα, θα ανακοινωθεί ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δεν θα απασχοληθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η Αθήνα κινείται επίσης από διπλωματικής πλευράς για να πείσει τις κυβερνήσεις ότι η Ελλάδα θα είναι ένας ασφαλής προορισμός, ενώ μια παγκόσμια διαφημιστική εκστρατεία θα ξεκινήσει επίσης τις επόμενες εβδομάδες./ibna