Ρουμανία: Υποστήριξη με ανθρωπιστική βοήθεια στη Δημοκρατία της Μολδαβίας

Ρουμανία: Υποστήριξη με ανθρωπιστική βοήθεια στη Δημοκρατία της Μολδαβίας

Έκτακτο διάταγμα υπογράφθηκε την περασμένη Πέμπτη από την ρουμανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 16,5 εκατομμυρίων λέι (περίπου 3,4 εκατομμύρια ευρώ), που περιλαμβάνει ιατρικό εξοπλισμό για να βοηθήσει τη Δημοκρατία της Μολδαβίας να καταπολεμήσει την επιδημία του κορωναϊού.

Κατά τη συνάντησή του στο Chisinau με τον Πρωθυπουργό της Μολδαβίας, Ion Chicu, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Bogdan Aurescu, δήλωσε ότι η υποστήριξη που πρόσφερε η Ρουμανία στη Δημοκρατία της Μολδαβίας αντιπροσωπεύει την «ειλικρινή έκφραση της ειδικής σχέσης» που συνδέει τις δύο χώρες. Ο επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας διευκρίνισε επίσης ότι η Ρουμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, υπενθυμίζοντας “την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένες εξελίξεις, οι οποίες, δυστυχώς, για διάφορους λόγους, λίγο ως πολύ αντικειμενικούς, δεν έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες ».

Ο Dan Dungaciu, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων “Ion IC Brătianu” της Ρουμανικής Ακαδημίας, σχολίασε την πρόσφατη παρουσία της Ουγγαρίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Ο γνωστός καθηγητής αναφέρθηκε στην επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα, στο Chisinau, του Υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto, ο οποίος συνόδευσε στο Chisinau, τη μεταφορά 100.000 χειρουργικών μασκών και 5.000 ζευγών ιατρικών γαντιών μιας χρήσης, που δωρίστηκαν από τη χώρα του, στην Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Στην εκπομπή “Vocea Libertății”, η οποία προβάλλεται από τον πολιτικό, διδάκτορα Θεολογίας και ιδρυτής του κόμματος NRP και μέλος πλέον το PMP, Mihail Neamțu στη σελίδα του στο Facebook, ο Dan Dungaciu εξήγησε τα συμφέροντα της Ουγγαρίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

«Το βασικό συμφέρον της Ουγγαρίας είναι η αυτονομία. Είναι οι κύριοι υποστηρικτές μιας εκτεταμένης αυτονομίας της Υπερδνειστερίας εντός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Η Ουγγαρία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής αυτού του στόχου. Με αυτήν την υποστήριξη, η Ουγγαρία καλωσορίζει τη Ρωσική Ομοσπονδία, διότι η Μόσχα θέλει επίσης, ένα χέρι βοήθειας, ώστε να μην πάρει την Υπερδνειστερία. Θέλει να την ενσωματώσει, να δώσει την Υπερδνειστερία στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, ώστε να καταρρεύσει εντελώς. Η Ουγγαρία παίζει με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε αυτόν τον τομέα», πιστεύει ο Dan Dungaciu.

Ταυτόχρονα, ο πολιτικός αναλυτής τόνισε ότι η Βουδαπέστη «ενισχύει την αφοσίωσή της στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Δηλαδή, αυτή η πολιτική τάξη που δεν είναι καθόλου φιλική προς τη Ρουμανία, και που επιθυμεί την επανένταξη της Υπερδνειστερίας ακόμη και υπό ρωσικές συνθήκες, προκειμένου να δεσμεύσει οριστικά τη Δημοκρατία της Μολδαβίας με την Ανατολή, και όχι με τη Δύση. Γιατί αυτό σημαίνει η Υπερδνειστερία για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. «Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η Ουγγαρία θέλει να προκαλέσει εξελίξεις στο Chisinau επειδή γνωρίζει ότι το σημαντικότερο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής της Ρουμανίας είναι και παραμένει η Δημοκρατία της Μολδαβίας», κατέληξε ο πολιτικός αναλυτής./ibna