Β-Ε: Αυξάνονται τα κρούσματα στη Δημοκρατία Σρπσκα, υποχωρούν στην Ομοσπονδία της Β-Ε

Β-Ε: Αυξάνονται τα κρούσματα στη Δημοκρατία Σρπσκα, υποχωρούν στην Ομοσπονδία της Β-Ε

Καθώς η Δημοκρατία Σρπσκα (RS) καταγράφει αύξηση του αριθμού κρουσμάτων από κορωνοϊό, αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο θα καταστείλουν αυτήν την αρνητική τάση που δεν επιτρέπει την περαιτέρω χαλάρωση των προστατευτικών μέτρων.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων σε μία ημέρα καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες, ενώ 69 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα. Πολλοί πολίτες είναι πεπεισμένοι ότι αυτή η εξέλιξη συνδέεται με τους εορτασμούς του Πάσχα, καθώς η αστυνομία δεν μπόρεσε να αποτρέψει μεγάλες συγκεντρώσεις και συνωστισμούς. Ωστόσο, όπως λένε οι ειδικοί, δεν υπάρχουν ιατρικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία.

Ωστόσο, η Δημοκρατία Σρπσκα θα διατηρήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μερικές ακόμη ημέρες.

Εν τω μεταξύ, στην Ομοσπονδία Β-Ε, μία ακόμη οντότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα στην καταπολέμηση του κορωνοϊού μάς χαροποιούν, ωστόσο παραμένουμε προσεκτικοί, γιατί η παρακολούθηση πρέπει να συνεχιστεί κατά την επόμενη περίοδο», δήλωσε σήμερα ο Goran Čerkez, μέλος της Ομάδας Αντιμετώπισης Κρίσεων του Υπουργείου Υγείας της FBiH και βοηθός του Υπουργού Δημόσιας Υγείας.

Η χαλάρωση των μέτρων ξεκίνησε, πρόσθεσε ο Čerkez, αλλά κατά την επόμενη περίοδο αυτή η διαδικασία θα πρέπει να αξιολογείται ώστε να δούμε κατά πόσο αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.

«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει και σίγουρα θα υπάρξουν νέα κρούσματα. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι θα περιοριστούν, αν και αυτό εξαρτάται από όλους μας και από κατά πόσο θα σέβεται ο καθένας τα μέτρα – κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας και γαντιών και πλύσιμο των χεριών. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα έχουμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από τώρα και στο εξής. Σήμερα δεν υπήρχε ούτε ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Έχουμε περισσότερες αναρρώσεις από ό,τι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα», δήλωσε ο Čerkez, μιλώντας στους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Ομοσπονδίας της Β-Ε.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις και τις συγκρίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, υπογράμμισε ότι, αν λάβει κανείς υπόψη τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Β-Ε βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Μαυροβούνιο με δείκτη 56, ενώ το Μαυροβούνιο έχει 51,3 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Εάν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των θανάτων, ο δείκτης ποσοστού θνησιμότητας της Β-Ε είναι 2,26, ενώ για την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι στο 1,51 και για την RS στο 3,57. Σε σύγκριση με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο αριθμός των νεκρών είναι εξαιρετικά υψηλός, οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι στη Β-Ε.

Ο Čerkez προσέθεσε ότι η διαδικασία χαλάρωσης θα προχωρήσει περιοδικά και η χαλάρωση ορισμένων μέτρων εξετάζεται ήδη για αυτήν την εβδομάδα. Ως εκ τούτου, αναμένεται οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα νηπιαγωγεία να επαναλειτουργήσουν πολύ σύντομα, προκειμένου να έχουν τη δυναμική που αναμένεται, δηλαδή να έχουν επιστρέψει σε μια σχετικά φυσιολογική καθημερινότητα μέχρι τα τέλη Μαΐου, ώστε τον Ιούνιο να είμαστε πιο ανακουφισμένοι αλλά ακόμα πολύ προσεκτικοί.

«Συγκεκριμένα, καλούμε τους εργοδότες να προσέχουν και να είναι υπεύθυνοι, να αποτρέπουν άτομα που αψηφούν τα μέτρα από το να εισέρχονται στα καταστήματα και τις εγκαταστάσεις τους, καθώς αυτή είναι επίσης δική τους ευθύνη. Ως εκ τούτου, εφιστούμε την αυξημένη προσοχή όλων των πολιτών την ερχόμενη περίοδο», υπογράμμισε ο Čerkez. / ibna