ΥΠ.ΟΙΚ Τουρκίας: «Σχεδιάζουμε να κάνουμε διεθνές εμπόριο με τοπικά νομίσματα»

ΥΠ.ΟΙΚ Τουρκίας: «Σχεδιάζουμε να κάνουμε διεθνές εμπόριο με τοπικά νομίσματα»

Την αποκάλυψη πως η Τουρκία ετοιμάζεται να μην χρησιμοποιεί δολάρια ή Ευρώ  στις εμπορικές συναλλαγές της με κάποιες χώρες έκανε ο υπουργός  Οικονομικών της Τουρκίας Berat Albayrak. Στη συνέντευξη του στην εφημερίδας Sabah ο ίδιος ανέφερε πως «σε 1-2 μήνες θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα  για να ξεκινήσουμε εμπόριο σε τοπικά νομίσματα της κάθε χώρας. Αυτό θα γίνει με τις χώρες που έχουν σημαντικό μερίδιο στο εμπορικό μας έλλειμμα. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να χτιστεί ένα νέο σύστημα και νέοι κανόνες παιχνιδιού για μια εμπορική ισορροπία που θα βασίζεται στην ισότητα».

Δεν είναι ξεκάθαρο με ποιες χώρες σχεδιάζει να κάνει ένα τέτοιο βήμα η Τουρκία όμως στο παρελθόν ο Recep Tayyip Erdogan είχε κάνει αναφορά για τέτοιες ενέργειες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον Vladimir Putin. Αναλυτές εκτιμούν πως ενδέχεται να γίνει μια προσπάθεια χρήσης της τουρκικής λίρας στις εμπορικές συναλλαγές με χώρες της Μέσης Ανατολής. Στον αντιπολιτευόμενο Τύπο υπάρχουν αναφορές για σοβαρή έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας.

Όμως ο Albayrak είναι αισιόδοξος και προβλέπει πως η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί και το 2020!

«Θεωρώ πως το τελευταίο τρίμηνο του 2020 θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και όλο το 2020 θα το κλείσουμε με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Η Κεντρική Τράπεζα μας έχει απόθεμα 86 δισ. δολαρίων και στην σημερινή εικόνα που έχουμε αυτά είναι υπεραρκετά για να εξυπηρετηθούν οι εσωτερικές και οι εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας στις προθεσμίες τους που λήγουν» ανέφερε ο ίδιος.

H Τουρκία όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού. Οι εξαγωγές τον Απρίλιο του 2020 μειώθηκαν κατά 41.3% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 28.3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019. Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της χώρας τον Απρίλιο του 2010 να φτάσει στα 3.97 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ τον Απρίλιο του 2019 ήταν στο 2.93 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η υποτίμηση της τουρκικής λίρας ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 17.4% έναντι του δολαρίου και 14.7% έναντι του Ευρώ με τους οικονομικούς αναλυτές να αναφέρουν πως η τουρκική λίρα ενδέχεται να συνεχίζει να χάνει την αξία της σε όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα εντύπωση προκαλεί και η αύξηση των CDS (ασφάλιστρα ομολόγων) της Τουρκίας. Μέσα σε 4 μήνες η τιμή τους αυξήθηκε κατά 102% και από τις 282.2 μονάδες έφτασαν στις 572.02 μονάδες. Αναλυτές αναφέρουν πως αυτό δείχνει την αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας.

Το ευχάριστο νέο για την χώρα πάντως είναι σταθερή μείωση του αριθμού των νεκρών και των κρουσμάτων. Στις 3 Μαΐου ανακοινώθηκε πως 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εντοπίστηκαν 1.670 κρούσματα. Σημαντικός αριθμός είναι πως θεραπεύτηκαν 4.892 άνθρωποι γεγονός που αποσυμφορίζει τα νοσοκομεία.

Συνολικά από τις 13 Μαρτίου που είχε ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα η Τουρκία καταγράφει 3397 νεκρούς 126.045 κρούσματα και θεραπεύονται 1424 στις εντατικές. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των τεστ που έγιναν καθώς έφτασαν τα 1.2 εκατομμύρια!

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet εντός του Μαΐου η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει την λειτουργία κουρείων, μικρών καταστημάτων αλλά και κάποιων εμπορικών κέντρων. Ενώ τα σχολεία ενδέχεται να λειτουργήσουν τον Ιούνιο για 4 εβδομάδες. Οι εσωτερικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου ενώ οι διεθνείς πιθανότατα μετά τις 10 Ιουνίου. Βέβαια όλα αυτά τα σενάρια τα οποία χθες συζητήθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Erdogan, θα επανεξεταστούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο στις 18 Μαΐου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις./ibna