Ρουμανία: Δεν θα επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις 14 Μάη ο Πρόεδρος Iohannis

Ρουμανία: Δεν θα επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις 14 Μάη ο Πρόεδρος Iohannis

Συνάντηση είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ludovic Orban. Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Iohannis προέβη σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν θα επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την 14η Μαΐου.

«Το σαββατοκύριακο της 1ης Μαΐου, όλοι είδαμε ότι τα πράγματα πήγανε πολύ καλά και είμαι πολύ χαρούμενος με τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι άνθρωποι, έμειναν στο σπίτι, δεν είχαμε σημαντικές παραβιάσεις των κανόνων. Αποφάσισα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα επεκταθεί, δεν θα εκδώσω νέο διάταγμα. Η 14η Μαΐου είναι η τελευταία μέρα που έχουμε ακόμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και από τις 15 Μαΐου, θα είμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ακόμα, οπότε δεν θέλω να νιώθουμε ότι η επιδημία έχει περάσει και είμαστε φυσιολογικοί. Δυστυχώς, η επιδημία δεν έχει περάσει, σήμερα είχαμε περισσότερα από 300 άτομα θετικά στον κορωνοϊό» σημείωσε ο Ρουμάνος Πρόεδρος.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «μετά τις 15 Μαΐου, θα μπορούμε να μετακινηθούμε στον τόπο εργασίας μας αλλά δεν είναι καλό να υπερβάλλουμε. Δεν θα χρειαστεί να δηλώνουμε πού πηγαίνουμε. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Η χαλάρωση θα γίνεται βήμα προς βήμα. Η επόμενη ανακοίνωση μέτρων χαλάρωσης πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου. Από τις 15 Μαΐου, θα ανοίξουν χώροι προσωπικής φροντίδας και θα ανοίξουν ξανά τα οδοντιατρεία και τα μουσεία. Όλα υπό ειδικές συνθήκες τήρησης της κοινωνικής απόστασης και της ατομικής υγιεινής. Και θα μετακινούμαστε φορώντας μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα μέτρα χαλάρωσης δεν θα ισχύουν για περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα. Παραμένει η απαγόρευση συναθροίσεων για περισσότερα από 3 άτομα. Οι επαγγελματίες αθλητές θα μπορούν να ξεκινήσουν τις προπονήσεις τους, αλλά δεν θα ξεκινήσουν οι αγώνες. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν ανοίξουν ακόμη για τους ερασιτέχνες αθλητές».

Όσον αφορά το ζήτημα του Szekler Land, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας επέκρινε το PSD και το UDMR ότι προσπάθησαν να τροποποιήσουν τον Διοικητικό Κώδικα, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπει “την υποχρεωτική ουγγρική γλώσσα σε ορισμένες περιοχές της Τρανσυλβανίας”. Πράγματι, η πρωτοβουλία των βουλευτών του UDMR υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές των περιοχών στις οποίες ζει τουλάχιστον το 20% της ουγγρικής μειονότητας να διασφαλίσουν τη χρήση της ουγγρικής γλώσσας στις σχέσεις τους με τους πολίτες. “Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους ουγγρικής καταγωγής. Τους σέβομαι. Το πρόβλημα που έχω είναι με τους πολιτικούς, ειδικά εκείνους του PSD, που προσπάθησαν να προωθήσουν τη νομοθεσία σχετικά με την αυτονομία, κάτι που είναι εντυπωσιακό και ενοχλητικό. Τα μέλη του PSD προσπάθησαν να φύγουν και να εγκαταλείψουν το νόμο στη Γερουσία. Αλλά εδώ είναι η απόδειξη ότι δεν πρόκειται για μια μοναδική υπόθεση. Εκτός από αυτό, μια άλλη πρωτοβουλία του UDMR, ένας παράλληλος διοικητικός κώδικας, υιοθετήθηκε σιωπηρά στη Γερουσία. Αυτός ο διοικητικός κώδικας που εισήγαγε το UDMR προβλέπει, για παράδειγμα, υποχρεωτική την ουγγρική γλώσσα σε ορισμένες περιοχές της Τρανσυλβανίας. Το PSD δεν μπορεί να πει ότι δεν το ήξερε, επειδή η πρωτοβουλία πέρασε από τις επιτροπές, όπου τα μέλη του PSD ψήφισαν “, δήλωσε ο Πρόεδρος Iohannis κατά τη διάρκεια συνέντευξής του προς τα ΜΜΕ από το Παλάτι Cotroceni. Είπε επίσης ότι “το PSD είναι προφανώς σε θέση να προωθήσει νόμους που οδηγούν στην αυτονομία του Szekler land, και κάτι τέτοιο είναι απλώς αντισυνταγματικό και δεν θα ανεχθώ την εμφάνιση τέτοιων νόμων”./ibna