Σερβία: Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενδεχομένως να αρθεί του Αγίου Γεωργίου στις 6 Μαΐου

Σερβία: Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενδεχομένως να αρθεί του Αγίου Γεωργίου στις 6 Μαΐου

Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση Pink ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, δήλωσε ότι η υπογεγραμμένη πρόταση για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, από τον Πρόεδρο και την Πρωθυπουργό θα υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη 7 Μαΐου. «Αυτό θα σήμαινε ότι δεν έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας από την Πέμπτη», τόνισε ο Vucic.

«Φυσικά, είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να περνούν χρόνο στο σπίτι τους, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε τους γονείς μας, να διαφυλάξουμε και τους νεότερους, και νομίζω ότι ως επί το πλείστον το πετύχαμε», δήλωσε ο Πρόεδρος Vucic.

Ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι όλα τα μέτρα είναι ευθυγραμμισμένα με τις απόψεις των επαγγελματιών υγείας που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού.

«Δεν είμαι ειδικός στον τομέα εργασίας τους και δεν το έκρυψα. Δεν είχαμε καμία σύγκρουση. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις τους», εξήγησε ο Vucic.

Επιπροσθέτως ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι είναι ευθύνη του κράτους να λειτουργεί και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ήταν καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι το κράτος λειτουργεί, να φέρουμε τους πολίτες μας πίσω από το εξωτερικό, να παρέχουμε αναπνευστικές συσκευές», δήλωσε ο Vucic.

Όσον αφορά τη σύγκριση της κατάστασης στη Σερβία με τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε άλλες χώρες, ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Σερβία προοριζόταν να βιώσει κάτι παρόμοιο με την Ιταλία, όμως το κράτος αποδείχθηκε πολύ σοβαρό και αποτελεσματικό, με συνέπεια την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτυχώς. Δεν παράλειψε να επαινέσει τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού.

Τέλος όταν ο Aleksandar Vucic ρωτήθηκε για το πότε μπορούν να γίνουν οι εκλογές που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, δήλωσε ότι «δυο ημερομηνίες είναι δυνατές, 14 ή 21 Ιουνίου»./ibna