Η Κροατία εισέρχεται στη δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων

Η Κροατία εισέρχεται στη δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων

Τη Δευτέρα, η Κροατία εισέρχεται στη δεύτερη φάση χαλάρωσης των επιδημιολογικών μέτρων, η οποία προβλέπει τη σταδιακή επανενεργοποίηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την έναρξη εργασίας σε χώρους όπου υπάρχει στενή επαφή με πελάτες.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, η κυβέρνηση προέβλεπε ότι, σε αυτό το στάδιο, τα ιδρύματα υγείας, δημόσια και ιδιωτικά, θα ανοίγουν σταδιακά, αλλά με σεβασμό όλων των μέτρων αυτοπροστασίας.

Ως μέρος της σταδιακής επανενεργοποίησης του συστήματος υγείας, το οποίο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επικεντρώθηκε μόνο στη φροντίδα των ασθενών έκτακτης ανάγκης, τα προγραμματισμένα χειρουργεία και οι διαδικασίες διάγνωσης και θεραπείας που έχουν καθυστερήσει από τα μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσουν εκ νέου.

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Willi Beros ανακοίνωσε ότι οι λίστες αναμονής θα ενημερωθούν και όλοι οι ασθενείς θα ενημερωθούν για τα νέα ραντεβού.

Ο συντονισμός με τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα εντατικοποιηθεί για να εξασφαλιστεί ότι η προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενούς ολοκληρώνεται, έτσι ώστε η παραμονή στο νοσοκομείο να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

Επίσης, οι υπηρεσίες υγείας θα ενισχυθούν μέσω ημερήσιων νοσοκομείων και η λειτουργία πολυκλινικών θα οργανωθεί έτσι ώστε οι ασθενείς να εξετάζονται την ακριβή ώρα, γεγονός που θα μειώσει τον χρόνο στις αίθουσες αναμονής.

Θα λειτουργεί σε δύο βάρδιες, από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και τα σαββατοκύριακα όπως απαιτείται, λέει ο υπουργός.

Το δεύτερο βήμα της χαλάρωσης των μέτρων που αποσκοπούν στην καταπολέμηση και την πρόληψη της εξάπλωσης της μετάδοσης, τα οποία εγκρίθηκαν στα μέσα Μαρτίου, θα επιτρέψουν δραστηριότητες σε στενή επαφή με πελάτες, όπως κομμωτές, αισθητικοί και πεντικιούρ.

Το Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (HZZZ) έχει διατυπώσει συστάσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση των επιδημιών, οι οποίες ρυθμίζουν λεπτομερώς τη λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων στις οποίες διατηρείται στενή επαφή με τους πελάτες.

Οι συστάσεις για την οργάνωση κομμωτηρίων και κουρείων συνιστούν την επισήμανση ορατών ειδοποιήσεων σε όλους τους εργαζόμενους και τους πελάτες, την ύπαρξη απολυμαντικών και τη διευθέτηση χώρων καθισμάτων σε αίθουσες αναμονής για την τήρηση των μέτρων απόστασης για πελάτες που δεν μπορούν να περιμένουν έξω από το σαλόνι, ενώ οι υπόλοιποι θα περιμένουν έξω.

Συνιστάται επίσης να εγκαταστήσουν ένα προστατευτικό φράγμα στα τμήματα των κομμωτηρίων όπου πληρώνονται οι υπηρεσίες, και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας πρέπει να υπάρχει ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ όλων των κοντινών ατόμων, εκτός από τον πελάτη και τον εργαζόμενο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το HZJZ έκανε ακριβείς συστάσεις για θρησκευτικές τελετές, που έγιναν δυνατές από τις 2 Μαΐου, τονίζοντας την ανάγκη να συντομευθούν οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις, να διασφαλιστεί η απόσταση των συμμετεχόντων και η αυξημένη υγιεινή των ατόμων και του χώρου.

Στην τρίτη φάση της χαλάρωσης των μέτρων, η οποία θα ξεκινήσει από τις 11 Μαΐου, θα επιτρέπεται η συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε ένα μέρος, με σεβασμό των μέτρων απόστασης και της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, τηρώντας ειδικά επιδημιολογικά μέτρα.

Εργασία θα παρέχεται επίσης για προσχολικά ιδρύματα και τάξεις από την 1η έως την 4η τάξη του δημοτικού, καθώς και για ειδικές τάξεις και για εργασία με παιδιά με αναπηρίες που έχουν βοηθό διδασκαλίας. Οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν εργαστηριακές, καλλιτεχνικές και κλινικές ασκήσεις και να εξασκούνται σε μικρές ομάδες.

Προβλέπεται επίσης η καθιέρωση υπεραστικών οδικών και εσωτερικών αεροπορικών υπηρεσιών και το άνοιγμα εγκαταστάσεων εστίασης αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και βεράντες. Οι χώροι εστίασης σε εγκαταστάσεις διαμονής θα είναι ανοιχτές μόνο στους χρήστες των υπηρεσιών διαμονής, ενώ θα ανοίξουν εθνικά και πάρκα αναψυχής και θα διευρυνθούν οι ευκαιρίες e-pass./ibna