Κοσσυφοπέδιο: Πάγωμα από το Συνταγματικό Δικαστήριο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Κοσσυφοπέδιο: Πάγωμα από το Συνταγματικό Δικαστήριο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου επέβαλε προσωρινό πάγωμα στην απόφαση του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος την Πέμπτη κάλεσε τον υποψήφιο LDK, Avdullah Hoti για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο επέβαλε προσωρινά μέτρα έως τις 29 Μαΐου 2020 στο διάταγμα του Προέδρου Hashim Thaci εν αναμονή της οριστικής απόφασης σχετικά με το εάν η κίνησή του ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα ή όχι. Το Δικαστήριο ενήργησε μετά από αίτημα 30 βουλευτών που εκπροσωπούν το Vetevendosje, οι οποίοι αμφισβήτησαν την κίνηση του Thaci την οποία χαρακτήρισαν αντισυνταγματική.

Η απόφαση του Δικαστηρίου σημαίνει ότι ο συνασπισμός με επίκεντρο το LDK δεν μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία νέας κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο χωρίς απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LDK, Arben Gashi, υπέβαλε αίτημα στο Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου την Πέμπτη ζητώντας να πραγματοποιηθεί επείγουσα Σύνοδος το Σάββατο (2 Μαΐου) με μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη: ψηφοφορία της νέας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Πρόεδρος Thaci σε ανάρτηση του που δημοσιεύτηκε στο Twitter είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου. «Μόλις ενημερώθηκα για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με τη διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Ως Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, σέβομαι πλήρως αυτήν την απόφαση και καλώ τα θεσμικά όργανα και τα πολιτικά κόμματα να κάνουν το ίδιο », έγραψε ο Thaci.

Ο Πρόεδρος Thaci κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη είπε ότι έδωσε την εντολή στον υποψήφιο του LDK Avdullah Hoti να σχηματίσει νέα κυβέρνηση σε μια προσπάθεια δημιουργίας νέων θεσμών μετά από την ψηφοφορία άρσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Albin Kurti. Το κόμμα του Kurti, το Vetevendosje, απευθύνθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ζήτησε την επιβολή προσωρινού μέτρου έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση. Η κίνηση του Δικαστηρίου ανέστειλε τα σχέδια του LDK για την ταχεία δημιουργία της νέας κυβέρνησης και θα επιτρέψει στο υπουργικό συμβούλιο του Kurti να συνεχίσει να εργάζεται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου 2020.

Το Vetevendosje ζητά πρόωρες εκλογές μόλις τελειώσει η πανδημία COVID-19 για μια νόμιμη κυβέρνηση. Άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης του δεύτερου σε κατάταξη κόμματος στις εκλογές του Οκτωβρίου 2019 – το LDK, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο Thaci την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι είναι υπέρ μιας νέας κυβέρνησης χωρίς διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Το LDK κατέληξε σε συμφωνίες με τη συμμαχία του Ramush Haradinaj για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου (AAK) και το Nisma του Fatmir Limaj για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης. Το LDK χρειάζεται επίσης ψήφους της Σερβικής Λίστας, μιας πολιτικής οντότητας που εκπροσωπεί τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και ψήφους άλλων μη Σερβικών μειονοτήτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου για να δημιουργήσει πλειοψηφία. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης που βρίσκεται σήμερα στο Κοινοβούλιο – το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK) δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την κυβέρνηση του LDK, αλλά ήταν αμφίσημο για τις δηλώσεις του σχετικά με τη διεξαγωγή νέων εκλογών./ibna