Αλβανία: Άρχισε η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Αλβανία: Άρχισε η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Το σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 τίθεται σε ισχύ από στις 4 Μαΐου, με όλους τους κανόνες και τα πρωτόκολλα ασφάλειας που πρέπει να εφαρμόζονται από όλους.

Το σχέδιο προβλέπει την προσθήκη «πράσινων περιοχών» με 18 άλλους δήμους που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου για εξάπλωση μόλυνσης.

Στη λίστα των «πράσινων περιοχών» έχουν ήδη προστεθεί οι Tropoja, Peqini, Gramshi, Kuçova, Skrapari, Maliqi, Kolonja, Selenica, Rrogozhina, Belshi, Cërriku, Ura Vajgurore, Berati, Poliçani, Devolli, Pusteci, Mallakastra και Vlora.

Οι ηλικιωμένοι σε αυτές τις περιοχές μπορούν να μετακινηθούν από τις 06:00 έως τις 08:30 το πρωί, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν από τις 09:30 έως τις 17:30 συνοδευόμενοι από όχι περισσότερα από ένα άτομα. Εξαιρούνται οι πολίτες που έχουν άδεια εργασίας οι οποίοι δεν περιορίζονται από αυτά τα προγράμματα.

Στους κανόνες περιλαμβάνονται επίσης οι μετακινήσεις με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς σε όσους έχουν την άδεια μόνο εντός του αντίστοιχου Νομού ή Δήμου από τις 09:30 έως και τις 17:30 με μόνο έναν επιβάτη. Μόνο ορισμένα μέσα που είναι εξουσιοδοτημένα από την «e-Albania» μπορούν να μετακινηθούν πέρα ​​από το προκαθορισμένο πρόγραμμα.

Ομοίως, από αύριο, οι υπηρεσίες ταξί για υπεραστικά ταξίδια θα επιτρέπονται σε όλη τη χώρα, με έως και δύο επιβάτες, μέλη μιας οικογένειας.

Η στρατηγική ανοίγματος, που εκπονήθηκε από την Τεχνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, προβλέπει διάφορες φάσεις αργής και προσεκτικής χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας. Οι επόμενες τρεις Δευτέρες θα συνοδεύονται από μέτρα χαλάρωσης ανά εβδομάδα, αλλά εν τω μεταξύ οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο θα αλλάξει εάν η δυναμική της επιδημίας αλλάξει αρνητικά.

Σύμφωνα με το Coronavirus Worldmeter, αποδεικνύεται ότι η Αλβανία έχει τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη και την περιοχή από τον COVID-19 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους./ibna