Η Ελλάδα καταργεί τους περιορισμούς και μπαίνει στην επόμενη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού

Η Ελλάδα καταργεί τους περιορισμούς και μπαίνει στην επόμενη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού

Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση από τη Δευτέρα, όταν και αρχίζει η άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό με σχεδόν όλοι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία να καταργούνται.

Θα ανοίξουν ξανά μικρά καταστήματα λιανικής και κομμωτήρια, ενώ θα επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων εντός του νομού της μόνιμης κατοικίας τους. Περισσότερες επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους στις 11 Μαΐου, την ίδια ημέρα ανοίγουν ξανά τα γυμνάσια και λύκεια σε όλη την Ελλάδα.

Η ελεύθερη κυκλοφορία στα νησιά και το άνοιγμα καφέ, εστιατορίων και ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο. Κυβερνητικές πηγές υπαινίσσονται ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα, υπό την προϋπόθεση ότι ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού παραμένει πολύ χαμηλός.

Η μετάβαση από την κυβερνητική πολιτική των περιορισμών για τον κορωνοϊό στην σταδιακή άρση των περιορισμών και την εκστρατεία «παραμένουμε ασφαλείς» θα δοκιμαστεί, καθώς οι αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να αξιολογήσουν πώς επηρεάζεται ο ρυθμός μετάδοσης.

Την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε οδηγίες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την ασφαλή χρήση μάσκας από το ευρύ κοινό, προτρέποντας τους ανθρώπους να συνεχίσουν να λαμβάνουν υπόψιν τις συμβουλές των ιατρών εμπειρογνωμόνων και να «παραμείνουν ασφαλείς».

Οι ειδικοί περιγράφουν τη νέα φάση ως «πρόκληση», ενώ κάποιοι μιλούν για «περιττούς κινδύνους», όπως το άνοιγμα των γυμνασίων-λυκείων.

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι η παραμονή σε ασφάλεια χωρίς περιορισμούς αναμένεται να αυξήσει τους κινδύνους για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Από την πολιτική πλευρά, οι διαμάχες φαίνεται ήδη να δημιουργούνται από πολιτικούς αναλυτές, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ελλάδας σταθμίζουν την ανταπόκριση της κυβέρνησης στην οικονομική επίπτωση.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας ανακοίνωσε 6 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού την Κυριακή. Ο συνολικός αριθμός ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα ανέρχεται τώρα σε 2.626.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν καταλήξει από τον κορωνοϊό είναι 144, μετά το θάνατο ενός ακόμη ασθενούς την Κυριακή, ενώ 37 ασθενείς παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η συντριπτική πλειονότητα αντιμετωπίζει υποκείμενα προβλήματα υγείας και / ή είναι άνω των 70 ετών. Ο συνολικός αριθμός ελέγχων για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκαν σε εθνικό επίπεδο υπερβαίνει τις 79.200.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρει ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την καταπολέμηση ενός πιθανού δεύτερου κύματος του κορωνοϊού μετά το καλοκαίρι, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας./ibna