Σε δεινή θέση η Τουρκική λίρα. Τεράστια ελλείματα εμπορικού ισοζυγίου

Σε δεινή θέση η Τουρκική λίρα. Τεράστια ελλείματα εμπορικού ισοζυγίου

Το δολάριο έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 7 λιρών.

Δεν απέδωσαν οι προσπάθειες της  Κεντρικής Τράπεζα της Τουρκίας και η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κι άλλο με αποτέλεσμα το δολάριο να σπάσει το ψυχολογικό όριο των 7 τουρκικών λιρών.  Η χθεσινή υποτίμηση ύψους 1% ήταν το αποτέλεσμα διαδοχικών αρνητικών νέων που έρχονται σχετικά με τις αρνητικές επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας. Η ισοτιμία Ευρώ/τουρκικής λίρας έφτασε στο 7.7 . Η υποτίμηση από τις αρχές του  Μαρτίου όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού. ξεπέρασε το 9%

Τον Μάρτιο του 2020 το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 181% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019. Το έλλειμμα τότε ήταν 1.9 δισεκατομμύρια δολάρια και σήμερα έφτασε στα 5.3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο Α´ τρίμηνο του 2020 το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 117% και από τα 5.9 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασε τα 12.9 δισεκατομμύρια.  Τα δεδομένα του Απριλίου θα ανακοινωθούν στα τέλη Μαΐου.

Αναμενόμενη είναι και η πτώση του τουρισμού λόγω του κορωνοϊού. Τον Μάρτιο του 2020 τα έσοδα από τον τουρισμό εμφανίζονται λιγότερα κατά 47% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019. Το Α´ τρίμηνο του 2020 τα έσοδα του τουρισμού είναι μειωμένα κατά 11.4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019 και φτάνουν τα 4.1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό το μεγάλο κενό στις εισπράξεις συναλλάγματος δημιουργεί ζήτηση ξένου νομίσματος με αποτέλεσμα την υποτίμηση της λίρας που συγκρατεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας που τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν μειωθεί στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τις αρχές του έτους η Κεντρική Τράπεζα έχει διαθέσει στην αγορά 27 δισεκατομμύρια με αντίστοιχη μείωση από τα αποθεματικά της.

Ρωτήσαμε στον γνωστό οικονομικό αναλυτή Mustafa Sönmez για τα δεδομένα της τουρκικής οικονομίας. Ο ίδιος ανέφερε πως σημαντικό επίσης πρόβλημα της ανεργίας . «υπήρχαν  4-5 εκατομμύρια άνεργοι από τους ανθρώπους που έχασαν τώρα τη δουλειά τους. Προστέθηκε 1.5 εκατομμύριο από τους περιοριστικούς όρους της ηλικίας, άλλο 1.5 εκατομμύριο από τα καταστήματα τα οποία έκλεισαν με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και ήδη είχαμε 4.5 εκατομμύρια ανέργους. Μιλάμε για 13-14 εκατομμύρια ανέργους και ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 30%.

Ο ίδιος τονίζει πως τους επόμενους 12 μήνες πρέπει να αποπληρώσει χρέος 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο παρελθόν μπορούσε να βρει νέα δάνεια, υπήρχαν επενδυτές που τοποθετούσαν χρήματα στο χρηματιστήριο ή στα ομόλογα. Όμως μετά την πανδημία οι ξένοι φεύγουν από τις χώρες όπως η Τουρκία ή δεν έρχονται. Έχει δυσκολέψει η εύρεση χρηματοδότησης. Και το ρίσκο της Τουρκίας είναι υψηλό γεγονός ανεβάζει το κόστος δανεισμού.

Ο Sönmez  αναφέρει πως το ενδεχόμενο του ΔΝΤ η Άγκυρα το απορρίπτει όχι μόνο για λόγους κύρους αλλά όπως αναφέρει «η  λύση του ΔΝΤ δεν είναι εύκολη. Σε περίπτωση χρηματοδότησης το ΔΝΤ απαιτεί στενή παρακολούθηση της Τουρκίας. Να εξετάσει τα αδιάφανα δεδομένα, να κάνει ελέγχους και να παρέμβει. Η κυβέρνηση Erdogan δεν θέλει να μπει σε μια τέτοια σχέση με το ΔΝT.  Υπάρχει στρίμωγμα στις κινήσεις. Και τονίζει πως  δυστυχώς η Τουρκία το 2020 θα αντιμετωπίσει πολύ υψηλή ανεργία, απότομη μεγάλη ύφεση, μείωση  εισοδημάτων, φτωχοποίηση και κοινωνικές ανησυχίες που θα φέρουν όλα αυτά».

«Στρατιωτικό Πραξικόπημα» στην πολιτική αντιπαράθεση της Τουρκίας!!!

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεκινήσει μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.  Οι δηλώσεις αξιωματούχων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος  ( CHP) εξόργισαν τους συνεργάτες του Recep Tayyip Erdogan που κατηγορούν την αντιπολίτευση πως αφήνει υπόνοιες για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η αρχή των δηλώσεων έγινε από τον εκπρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Özgür Özel ο οποίος δήλωσε πως «έρχεται το τέλος του καθεστώτος του παλατιού. Αυτό το τέλος θα φέρει και τον τερματισμό των διορισμών που κάνουν τα τρίζουν τα κόκκαλα του Kemal Ataturk. Δεν ωφελεί ο φόβος, έχει έρθει το τέλος σας, η κάλπη που σας έφερε τώρα θα σας διώξει.»

Πιο έντονες όμως ήταν οι δηλώσεις της Canan Kaftancıoğlu της πρόεδρου της οργανωτικής επιτροπής του CHP στην Κωνσταντινούπολη. «H  κυβέρνηση δεν οδηγείται σε καλό δρόμο καθώς λειτουργεί με την άποψη ενός ανθρώπου. Αυτό, στην επόμενη περίοδο ή με πρόωρες εκλογές ή με άλλο τρόπο .θα προκαλέσει την αλλαγή του καθεστώτος και του συστήματος. Ο λαός ξύπνησε και ξέρει ποιος δεν λειτουργεί για τα συμφέροντα του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν άργησε η απάντηση του υπεύθυνου επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας  Fahrettin Altun ο οποίος ανέφερε πως «όσοι έχουν το θράσος και επιτίθενται και απειλούν την νομιμότητα της κυβέρνησης μας και του προέδρους μας καθώς δεν χωνεύουν την επιτυχία του προεδρικού συστήματος να ξέρουν πως ο Recep Tayyip Erdogan και οι συνοδοιπόροι του δεν σκύβουν το κεφάλι σε καμία απειλή.»

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Omer Celik ανέφερε πως «τo να αποκαλούν ως καθεστώς τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση είναι το πρώτο βήμα της άγριας τους νοοτροπίας που έχει ως στόχο την παράλυση της δημοκρατίας όπως στην ᾽᾽νήσο Πλάτη᾽᾽. Αυτοί σε όλη τους την ιστορία εργάστηκαν ως οργάνωση παράλυσης της δημοκρατίας.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Πλάτη απαγχονίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Adnan Mederes που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960.

Τα σχέδια ομαλοποίησης της Τουρκίας από τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet η σταθερή μείωση του αριθμού των νεκρών και των κρουσμάτων οδηγεί την κυβέρνηση τα καταρτίσει σχέδιο σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Η πρώτη φάση ξεκινάει εντός του Μάη και ενδέχεται να ανοίξουν τα κουρεία, τα κομμωτήρια, μικρά εμπορικά κέντρα πάντα με μέτρα προστασίας που ισχύουν σήμερα. Η καραντίνα τα Σαββατοκύριακα θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει μετά το Μπαϊράμι του Ραμαζανιού 27 Μάϊου με 31 Αυγούστου. Όπου θα ξεκινήσουν τα υπεραστικά ταξίδια, θα γίνει η σταδιακή έναρξη των διεθνών πτήσεων, θα ανοίξουν όλες οι εταιρείες όμως τα σχολεία δεν θα ανοίξουν.

Η χρήση μάσκας, η τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής υγιεινής θα είναι υποχρεωτική και στη δεύτερη φάση.

Η Τρίτη φάση ξεκινάει 1η Σεπτεμβρίου όπου το δημόσιο θα λειτουργεί κανονικά  όπως και τα σχολεία θα ανοίξουν τις πύλες τους./ibna