Ελλάδα: Ανεπαρκές και το νέο οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης

Ελλάδα: Ανεπαρκές και το νέο οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης

Ανεπαρκές φαίνεται να είναι και το νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενδεικτικό είναι πως παρότι από την ανακοίνωση του προηγούμενου πακέτου έχουν μεσολαβήσει εκθέσεις διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων με εφιαλτικά σενάρια για ύφεση ακόμη και έως 21,3% (Morgan Stanley) ή η σοκαριστική πρόβλεψη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και της Marc για λουκέτα σε 100.000 επιχειρήσεις και απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης, η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα που φαίνονται πενιχρά.

Την ίδια ώρα, χάνεται η δυνατότητα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να γλιτώσουν και αυτοί 25% σε φόρους και δόσεις ρυθμίσεων αφού προχθές εξέπνευσε η σχετική προθεσμία. Η έκπτωση αφορούσε βεβαιωμένες (μη ληξιπρόθεσμες) οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων των οποίων είχε παραταθεί η προθεσμία καταβολής τους έως 31 Αυγούστου.

Στο νέο πακέτο μέτρων υπάγονται:

–      Αναστολές βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία εξακολουθούν να υφίστανται τον Μάιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

–      Θα υφίσταται και για τον Μάιο η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της. Εξαιρούνται επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο.

–      Περί τις 90.000 επιχειρήσεις με 450.000 εργαζόμενους θα λάβουν τις επόμενες ημέρες, και με βασικό κριτήριο τη μείωση του τζίρου τον Μάρτιο, την «επιστρεπτέα προκαταβολή».

Ο οιονεί αυτός δανεισμός με κεφάλαια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κυμαίνεται από 2.000 έως 15.000 ευρώ αναλόγως αριθμού εργαζομένων και φτάνει ως τις 500.000 ευρώ για επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Ως προς τους όρους της προβλέπεται συνολική δημόσια δαπάνη 1 δισ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι στην πρώτη φάση όσες επιχειρήσεις  έχουν καταθέσει αίτηση (με βάση την υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί) και είτε σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή ή παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:

Για τις απλογραφικές επιχειρήσεις με μείωση κύκλου εργασιών κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο 2020, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, που στην προκειμένη περίπτωση ισοδυναμεί με τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»,

Για τις διπλογραφικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών./ibna