Βελιγράδι: Ο πόλεμος του μπαλκονιού κράτησε μισή ώρα

Βελιγράδι: Ο πόλεμος του μπαλκονιού κράτησε μισή ώρα

Μέσα σε μισή ώρα από τις 20:00 μέχρι τις 20-:30 πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις στήριξης και αποδοκιμασίας χτες το βράδυ στο Βελιγράδι. Υποστήριξη στους γιατρούς, διαμαρτυρία εναντίον της κυβέρνησης και στήριξη στην κυβερνητική πολιτική.

Στις διαμαρτυρίες επιστρατεύτηκαν πέρα από τα κοινωνικά δίκτυα, σφυρίχτρες, κροτίδες, ναυτικοί πυρσοί, κρουστά, μουσική κι ότι μπορούσε να προκαλέσει θόρυβο και ήχο ξεκινώντας έναν ιδιότυπο πόλεμο του μπαλκονιού και του παραθύρου.

Πιθανότατα δεν ήταν στο μυαλό κανενός να επισκιάσει την στήριξη των ιατρών πρώτης γραμμής που για ενάμιση μήνα αγωνίζονται στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά φαίνεται να συνέβη. Αν και ακούστηκαν τα χειροκροτήματα όπως κάθε βράδυ πολύ δυνατά, οι διαμαρτυρίες έγιναν πιο δυνατές μετά το πρώτο πεντάλεπτο.

Η διαμαρτυρία ορισμένων πολίτες κάνοντας θόρυβο με διάφορους τρόπους για τέσσερις συνεχόμενες νύχτες, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ανεβάστε τη φωνή σας: ενάντια στη δικτατορία», που ξεκίνησε από το Let’s Not Give Up Βελιγράδι και το Μέτωπο των Πολιτών, εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις της Σερβίας.

Ωστόσο, χθες το βράδυ σημειώθηκε ένα άλλο είδος διαμαρτυρίας, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν αντίθετο σε αυτό που ξεκίνησε στις 20:05 ενάντια στην κυβέρνηση, στοχοποιώντας την αντιπολίτευση και κυρίως τον έναν από τους ηγέτες του SzS, Dragan Djilas.

Αυτό, που ορισμένοι από τους πολίτες θεωρήθηκε οργανωμένη διαμαρτυρία, οργανώθηκε από μια συγκεκριμένη ένωση για την προστασία της νεολαίας.

Το κάλεσμα για χθες το βράδυ, «Πες δυνατά, όχι», ήρθε μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, όπου, στη σελίδα του σωματείου στο Facebook, προσκλήθηκαν οι πολίτες να εκφράσουν «διαφωνία σε εκείνους τους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν την πανδημία του κορωνοϊού για πολιτικούς υπολογισμούς» και λένε όχι “σε εκείνους που ζητούσαν τον κορωνοϊό εναντίον της Σερβίας”.

Τα βίντεο από τις διαμαρτυρίες πλημμύρισαν τα κοινωνικά δίκτυα χτες το βράδυ και όπως αναμενόταν προκάλεσε τις αντιδράσεις των πολιτικών.

«Αυτοί οι άνθρωποι που αρχίσαν να χτυπούν στις 20:02 καταστρέφοντας το χειροκρότημα για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες, οι πολιτικοί ηγέτες δείχνουν την ανευθυνότητά τους. Αυτή είναι εν μέρει μια πολιτική διαμαρτυρία. Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στο επάγγελμα, η δουλειά μου είναι να είμαι ηγέτης και ο ηγέτης δεν είναι αυτός που ακολουθεί τις επιθυμίες όλων. Είναι δική μου δουλειά να φέρω τα καλύτερα μέτρα για τους πολίτες της Σερβίας, και δεν είναι δική μου δουλειά να ακούω την πλειοψηφία, αλλά να κάνω το καλύτερο για τη χώρα μου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους που μου σφυρίζουν. Ήμουν στην Προεδρία όταν την περικύκλωσαν, είπε ο Vucic, προσκεκλημένος στο RTS.

«Θα ακούσω τι λένε οι γιατροί και όχι εκείνοι που δυσκολεύονται να καθίσουν στο σπίτι. Δεν θέλω να υποκύψω στους ανθρώπους. Μπορείτε να πείτε τι θέλετε κατά του μέτρου, αυτά που έχουμε επιτύχει είναι γεγονότα και αποτελέσματα που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί» τόνισε.

Για την χρήση ναυτικών πυρσών μίλησε επίσης η αντιπολιτευόμενη Συμμαχία για τη Σερβία (SzS), ρωτώντας τον Υπουργό Εσωτερικών σήμερα, Nebojsa Stefanovic, εάν το MUP είχε έδωσε άδειες για την χρήση σε άτομα για το άναμμα των πυρσών χτες το βράδυ στο Βελιγράδι, και αν κάποιο από αυτά τα άτομα έχει συλληφθεί επειδή έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και παραβίασε την απαγόρευση της κυκλοφορίας. ΤΟ SzS ισχυρίζεται ότι αυτά τα άτομα οργανώθηκαν από το SNS./ibna