Κοσσυφοπέδιο: Παραδόθηκε το πρώτο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ

Κοσσυφοπέδιο: Παραδόθηκε το πρώτο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ

Η Πρέσβης Nataliya Apostolova, Επικεφαλής του Γραφείου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ παρέδωσε την Πέμπτη την πρώτη δόση της βοήθειας της ΕΕ ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο για την καταπολέμηση του Covid19. Η βοήθεια έγινε παρελήφθη από τον Arben Vitia, Υπουργό Υγείας του Κοσσυφοπεδίου, μπροστά από το Πανεπιστημιακό Κλινικό Κέντρο στην Πρίστινα, σύμφωνα με δήλωση του Γραφείου της ΕΕ στην Πρίστινα.

Η βοήθεια περιελάμβανε περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια διαφορετικά προστατευτικά ιατρικά γάντια, 4.000 ασπίδες προσώπου, 3.000 προστατευτικά γυαλιά, 4.000 λίτρα απολυμαντικών χεριών, 10.000 σετ σεντόνια μίας χρήσης και 50 κουτιά για τη μεταφορά δειγμάτων εργαστηρίου, που παραδόθηκαν σε 5 φορτηγά.

«Αυτή είναι η στιγμή που μπορούμε να επεκτείνουμε τη συγκεκριμένη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άτομα που έχουν ανάγκη και σε επαγγελματίες υγείας, σε εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της πανδημίας και αγωνίζονται για να σώσουν τις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε η πρέσβης Apostolova κατά την παράδοση του εξοπλισμού.

«Τον Μάρτιο, όταν η πανδημία έπληξε το Κοσσυφοπέδιο, σας είπαμε ότι είμαστε μαζί σε αυτό. Τώρα εκπληρώνουμε αυτήν την υπόσχεση. Παρά τη δύσκολη κατάσταση στα κράτη μέλη της ΕΕ, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο και αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μόνο μια αρχή. Πολλές άλλες ιατρικές προμήθειες και ιατρικός εξοπλισμός, ως μέρος της βοήθειας έκτακτης ανάγκης των 5 εκατομμυρίων ευρώ, θα παραδοθούν τις επόμενες εβδομάδες.»

Οι άλλες ιατρικές προμήθειες θα περιλαμβάνουν είδη όπως αναπνευστήρες, αντλίες έγχυσης, οχήματα ασθενοφόρων, παλμικά οξυμετρικά, νοσοκομειακά κρεβάτια, οθόνες ασθενών, απινιδωτές, ηλεκτροκαρδιογράφους, μάσκες, τεστ, σωλήνες, φάρμακα και άλλα απαραίτητα είδη.

Εκτός από αυτήν την άμεση βοήθεια στον τομέα της υγείας, η ΕΕ ετοιμάζει επίσης περίπου 63 εκατομμύρια ευρώ ως μεσοπρόθεσμα μέτρα για κοινωνικοοικονομική βοήθεια, καθώς και δάνειο περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ ως μακροοικονομική βοήθεια στο Κοσσυφοπέδιο./ibna