Ρουμανία: Στη Μολδαβία ο Aurescu με υγειονομική βοήθεια

Ρουμανία: Στη Μολδαβία ο Aurescu με υγειονομική βοήθεια

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Bogdan Aurescu, μεταβαίνει σήμερα, στο Chisinau, αφού ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσαν ότι παρέχουν υποστήριξη στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, στο πλαίσιο της επιδημίας SARS-CoV-2, με την αποστολή ιατρικής ομάδας και υγειονομικού εξοπλισμού και φαρμάκων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών (ΜΑΕ). Η ομάδα των γιατρών θα εργαστεί σε νοσοκομεία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας που συμμετέχουν στη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από το νέο κορωνοϊό.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Oleg Ţulea, και θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Μολδαβίας Ion Chicu. Θα έχει επίσης, μια σειρά από άλλες συναντήσεις με εκπροσώπους του πολιτικού περιβάλλοντος στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Ο κ. Aurescu θα τονίσει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, “την ανάγκη οι Μολδαβικές αρχές να συνεχίσουν με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας και να προωθήσουν την ευρωπαϊκή πορεία, και η Ρουμανία να συνεχίσει με προτεραιότητα τον σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων και προσδοκιών των πολιτών”. Ο Υπουργός θα επιβεβαιώσει επίσης, τη σταθερή δέσμευση της Ρουμανίας να υποστηρίξει μια “μη αναστρέψιμη ευρωπαϊκή πορεία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, βάσει της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, της οποίας η υπογραφή πραγματοποιήθηκε πριν δέκα χρόνια, στις 27 Απριλίου 2010, και που μπορεί να εξασφαλίσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Δημοκρατίας της Μολδαβίας για το άμεσο όφελος των πολιτών της».

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ludovic Orban και άλλα μέλη της κυβέρνησης ήταν παρόντες στο Ιάσιο, από όπου επιβιβάστηκε σήμερα το πρωί, μια ομάδα 42 γιατρών και νοσοκόμων, οι οποίοι πραγματοποιούν αποστολή στη Δημοκρατία της. Μολδαβίας για υποστήριξη του ιατρικού προσωπικού της χώρας, στη μάχη κατά του Covid-19. Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρωθυπουργός Orban ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση θα εγκρίνει σήμερα, τα κεφάλαια που απαιτούνται για δωρεές σε ιατρικό εξοπλισμό για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. “Σας ευχαριστώ πολύ για τις προσπάθειές σας. Θέλω να ξέρετε ότι έχετε την εκτίμηση και το σεβασμό μου για το γεγονός ότι συμμετείχατε σε αυτήν την αδελφική ανθρωπιστική αποστολή για τους αδελφούς μας από την άλλη πλευρά του Προύθου, που βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση. Σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να τους υποστηρίξετε και, ουσιαστικά, να χρησιμοποιήσετε όλη σας την εμπειρία, το ταλέντο και την ενέργειά σας για να τους θεραπεύσετε. Εκπροσωπήστε τη Ρουμανία με τιμή και κάντε κάτι εξαιρετικά ευεργετικό για τη Ρουμανία και τη Βεσσαραβία. Σας εύχομαι Καλή τύχη! Σας εύχομαι να έχετε την ευκαιρία να κάνετε καλό στους αδερφούς μας και μέσω αυτής της αποστολής να δείξουμε ότι είμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλο”, δήλωσε ο Orban στα μέσα ενημέρωσης που πήγαν σε μια αποστολή.

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να ανακοινώσει ότι σήμερα, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνάντησης, θα εγκριθεί ένα σημαντικό ποσό για μια δωρεά προς τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, μια δωρεά που θα αποτελείται από υλικά, εξοπλισμό, φάρμακα, ιατρικά σκευάσματα, που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. “Θα περιλαμβάνονται περίπου 500.000 μάσκες FFP2 και FFP3, 50.000 προστατευτικές φόρμες, και φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς με COVID-19. Στη συνέχεια, θα λάβετε ουσιαστική βοήθεια για τα άτομα που έχουν ανάγκη στη Δημοκρατία της Μολδαβίας”, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός Orban συνοδεύτηκε στην έδρα της επιθεώρησης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο Ιάσιο, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Nicolae Ciuca, τον Υπουργό Εξωτερικών, Bogdan Aurescu, και τον Υπουργό Εξωτερικών του Υπουργείου Εσωτερικών, Raed Arafat./ibna