Βόρεια Μακεδονία: Είναι ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση για την οικονομία, τονίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο

Βόρεια Μακεδονία: Είναι ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση για την οικονομία, τονίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Βόρειας Μακεδονίας πιστεύει ότι οι αλλαγές στα οικονομικά μέτρα στήριξης των εταιρειών είναι καλές, αλλά επίσης ότι σε μια τόσο δραματική παγκόσμια κρίση δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας θα την ξεπεράσει σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Ο Zoran Jovanovski, επικεφαλής Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Οικονομικών Υποθέσεων, σημειώνει ότι απαιτούνται μέτρα για μεγάλες εταιρείες, εκείνες που μπορούν να παρασύρουν πιο εύκολα και γρήγορα την οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας όταν η ζωή θα είναι κάπως πιο ομαλοποιημένη.

«Οι τελευταίες αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση στα οικονομικά μέτρα φέρνουν ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αντιμετωπίσει ευκολότερα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Είναι καλό που ένα σημαντικό ποσό φρέσκου χρήματος εισάγεται στην οικονομία, δημιουργούνται ευκαιρίες για να συνδυαστούν διαφορετικά μέτρα για να βοηθήσουν τις εταιρείες περισσότερο, δημιουργούνται ευκαιρίες για να μετατραπεί η ενίσχυση σε μη επιστρεπτέα κεφάλαια κ.ο.κ. Αλλά αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επισημάνω μερικά πράγματα, δήλωσε ο Jovanovski.

«Πρώτον, υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις στην ευελιξία στον αριθμό των εργαζομένων που πρέπει να διατηρήσουν οι εταιρείες για να χρησιμοποιήσουν τα μέτρα. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι κανείς στον ιδιωτικό τομέα δεν θέλει να απολύσει υπαλλήλους. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, οι εταιρείες παραπονέθηκαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν εργαζόμενους, και εκείνοι που τους προσέλαβαν επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια για να τους εκπαιδεύσουν και να τους ετοιμάσουν ώστε να είναι σε θέση να τους ενσωματώσουν στην παραγωγική διαδικασία. Έτσι, κάθε εταιρεία που έχει την ευκαιρία, θέλει να διατηρήσει τους υπαλλήλους της, να επενδύσει σε αυτούς, στην εκπαίδευσή τους κ.λπ.

Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αγνοούμε την πραγματικότητα. Επί του παρόντος, ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε αναταραχή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους σε μόλις έξι εβδομάδες. Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη θα χάσουν τη δουλειά τους έως το τέλος του 2020 και μιλάμε μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Τον Μάρτιο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 52%, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία, τον Απρίλιο η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Υπό αυτές τις συνθήκες, σε μια τόσο δραματική παγκόσμια κρίση, το να περιμένουμε να την ξεπεράσει η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας σαν να μην είχε συμβεί τίποτα δεν είναι ρεαλιστικό. Ωστόσο, δεν έχουμε δει τόσο κακές κινήσεις στην αγορά εργασίας στη χώρα μέχρι στιγμής. Μέχρι στιγμής, ο ιδιωτικός τομέας μπόρεσε να απορροφήσει τις επιπτώσεις της κρίσης μέσα στις δυνατότητές του.

Δεύτερον, το ζήτημα της βοήθειας σε μεγάλες εταιρείες παραμένει ανοιχτό, όσοι μπορούν να τραβήξουν την οικονομία της Βόρεια Μακεδονίας πιο ισχυρά και ταχύτερη όταν η ζωή θα είναι κάπως πιο ομαλοποιημένη. Ας μην ξεχνάμε ότι γιγαντιαίες εταιρείες όπως η Ford, η Boeing, η Airbus και η Lufthansa ζητούν βοήθεια από το κράτος. Δεν υπάρχουν λύσεις που να είναι καλές για όλους, πρέπει να ακολουθηθούν διαφοροποιημένες λύσεις για διαφορετικούς τύπους εταιρειών.

Τρίτον, η τρέχουσα οικονομική κρίση δείχνει πολύ καλά γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια χώρα να έχει έναν λειτουργικό διάλογο και συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, της κυβέρνησης, των συνδικάτων και των εργοδοτών. Ήδη στις 20 Μαρτίου, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Βόρειας Μακεδονίας επισήμανε ότι όλοι θα πληγούν από την κρίση, λίγο-πολύ, αργά ή γρήγορα, επισημαίνοντας ότι το κράτος θα πρέπει να σώσει τον ιδιωτικό τομέα βραχυπρόθεσμα, και στη συνέχεια ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να σώσει τη χώρα, όλοι πρέπει να φέρουμε το βάρος της κρίσης εξίσου. Εδώ είμαστε τώρα, 40 ημέρες αργότερα, ολόκληρο το βάρος της κρίσης έχει πέσει μόνο στις πλάτες του ιδιωτικού τομέα και αυτό είναι γεγονός. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να ανανεωθεί ο οικονομικός και κοινωνικός διάλογος στη χώρα στο υψηλότερο επίπεδο, όπου η κυβέρνηση θα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό, και θα συμμετέχουν συνδικάτα και εκπρόσωποι των εργοδοτών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να σχεδιαστούν καλές και μακροπρόθεσμες βιώσιμες λύσεις για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον για τη χώρα.

Τέταρτον, είναι προφανές ότι τα οικονομικά μέτρα είναι γενναιόδωρα αρκεί να υπάρχουν διαθέσιμοι χρηματοοικονομικοί πόροι για την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα, ευρέως μιλώντας, όσο μεγαλύτερο είναι το χαλί, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενίσχυση. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ρωτήσω γιατί ένα τέτοιο χαλί, που έκανε το κράτος μας όλα αυτά τα χρόνια και τις δεκαετίες πριν να είναι ένα τέτοιο χαλί; Και ακόμη πιο σημαντικό είναι το ερώτημα: τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα μετά την κρίση;

Αυτή η κρίση είναι μια μεγάλη ευκαιρία, από κοινού, να ανοίξουμε ουσιαστικά σημαντικά θέματα, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για άλλες πτυχές της κοινωνίας της Βόρειας Μακεδονίας. Το ερώτημα δεν είναι πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά τι θα κάνουμε μετά από αυτήν.» κατέληξε ο Jovanovski./ibna