Ρουμανία: Ένταση εντός κι εκτός της χώρας προκαλεί το νομοσχέδιο για την αυτονομία του Szekler Land

Ρουμανία: Ένταση εντός κι εκτός της χώρας προκαλεί το νομοσχέδιο για την αυτονομία του Szekler Land

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ουγγαρίας στις δηλώσεις του Προέδρου της Ρουμανίας Klaus Iohannis για την αυτονομία της Szekler Land.

«Σήμερα (29.04.2020), ο Πρόεδρος της Ρουμανίας έκανε μια μη πολιτισμένη ομιλία η οποία ευνοεί την υποκίνηση μίσους. Πρέπει να είναι σαφές στον Πρόεδρο Iohannis ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων που ζουν στην Τρανσυλβανία και το Szekler land, τον ψήφισαν κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών. Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αίτημά μας, το μήνυμά μας και η έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο της Ρουμανίας είναι απλό: περισσότερος σεβασμός για τους Ούγγρους», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, σε ένα μήνυμα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο facebook.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με τη Ρουμανία, διότι είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι, αλλά το συμφέρον των Ούγγρων που ζουν στην Τρανσυλβανία και το Szeklerland, είναι επίσης, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών να είναι φυσιολογικές. Δυστυχώς, αυτές τις τελευταίες μέρες, οι εκπρόσωποι του ρουμανικού κράτους έχουν κάνει, ο ένας μετά τον άλλο, δηλώσεις που δυσκολεύουν σαφώς τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε επίσης, ο Υπουργός Peter Szijjarto.

Σε απάντησή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ούγγρου αξιωματούχου ως “προκλητικές και ακατάλληλες”.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας, επιδεικνύοντας ευθύνη για τις πολύ σημαντικές σχέσεις μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας – στρατηγικοί εταίροι, κράτη μέλη της ΕΕ και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ – πρόσφατα απέφυγε να αντιδράσει σε μια σειρά προκλητικών δηλώσεων της ουγγρικής πλευράς, επιδιώκοντας να αποφύγει την εντελώς αδικαιολόγητη και τεχνητή ζημιά, στις διμερείς σχέσεις. Κατά συνέπεια, ιδίως στο τρέχον πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, που πλήττει όλους τους πολίτες των κρατών μας, το Ρουμανικό ΥΠΕΞ ζητεί αυτοσυγκράτηση και την πλήρη συμμετοχή στην οικοδόμηση σχέσης καλής γειτονίας και αυθεντικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης, βάσει του διμερούς νομικού πλαισίου και των κοινών ευρωπαϊκών δεσμεύσεων, για το κοινό όφελος των Ρουμάνων και Ούγγρων πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή», σημειώνει το Ρουμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας  Klaus Iohannis σημείωσε την απόρριψη της νομοθετικής πρότασης από τη Γερουσία για την αυτονομία του Szekler land και επισήμανε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν πρέπει ποτέ να βρεθούν ξανά στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με άρθρο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων.

«Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, κ. Klaus Iohannis, επεσήμανε την απόφαση της Γερουσίας, ως όργανο λήψης αποφάσεων, σχετικά με την απόρριψη της νομοθετικής πρότασης για το καταστατικό της αυτονομίας του Szekler Land (…)»

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας δήλωσε ότι η προώθηση τέτοιων νομοθετικών προτάσεων «βλάπτει καταρχάς την ουγγρική κοινότητα και δημιουργεί τεχνητές εντάσεις εντός της κοινωνίας, οι οποίες κινδυνεύουν να κλιμακωθούν. Τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αψηφούν τη συνταγματική τάξη, δεν πρέπει ποτέ να περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου της Ρουμανίας!»

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «χωρίς τη σταθερή παρέμβαση» του Προέδρου Klaus Iohannis, ο οποίος «επέστησε την προσοχή στη σοβαρότητα αυτής της επικίνδυνης και τοξικής προσέγγισης για τη σταθερότητα της ρουμανικής δημοκρατίας, η Γερουσία δεν θα είχε ψηφίσει σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, κατά του αντισυνταγματικού, εξαιρετικά επικίνδυνου νομοσχεδίου, το οποίο υιοθετήθηκε σιωπηρά, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την ανεύθυνη συνενοχή του PSD»

Επίθεση Ciolacu στον Iohannis

Το σχέδιο για την αυτονομία του Szekler land δεν ψηφίστηκε ποτέ στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, την Τετάρτη, αποκαλώντας τις δηλώσεις του Προέδρου Klaus Iohannis σχετικά με αυτό το θέμα «βαριά επίθεση». «Κύριε Iohannis! Το να είσαι καλός Ρουμάνος, να είσαι πατριώτης σημαίνει να μην στέλνεις τους Ρουμάνους σου να πεθάνουν μαζεύοντας σπαράγγια στη Γερμανία, χωρίς προστασία, χωρίς ιατρική βοήθεια και χωρίς νομικές συμβάσεις», δήλωσε ο Ciolacu. Πρόσθεσε ότι το να είσαι καλός Ρουμάνος και πατριώτης σημαίνει να υπερασπιστείς τον Ρουμάνο πρέσβη στη Βουδαπέστη, όταν δέχεται επίθεση επειδή υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της χώρας σου. “Αγαπητοί Ρουμάνοι, κανείς δεν έχει πουλήσει την Τρανσυλβανία και δεν θα την πουλήσει ποτέ. Η Τρανσυλβανία ήταν, είναι και θα είναι κομμάτι της Ρουμανίας”, δήλωσε.

Το Εθνικό Συμβούλιο για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων (CNCD) ελέγχει τις δηλώσεις του Προέδρου Klaus Iohannis σχετικά με το σχέδιο αυτονομίας του Szeklerland αφού ο Σύνδεσμος για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων “Mikó Imre” υπέβαλε σχετικό αίτημα.

Ο Πρόεδρος του CNCD Csaba Asztalos δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Mediafax ότι αυτή ήταν η μόνη μέχρι σήμερα, καταγγελία σχετικά με τους ισχυρισμούς του Iohannis. «Η δήλωσή του δημιουργεί μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα στην ουγγρική κοινότητα. Επιδεινώνει την κατάσταση και το γεγονός ότι τα λέει από τη θέση του Προέδρου της Ρουμανίας, γεγονός που δίνει την αίσθηση ότι το ίδιο το ρουμανικό κράτος ενεργεί εναντίον των Ούγγρων πολιτών του», σύμφωνα με την ανακοίνωση που έστειλε η Ένωση για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων “Mikó Imre”, στο CNCD. Ο δικηγόρος Gheorghe Piperea δήλωσε επίσης, την Τετάρτη ότι το Εθνικό Συμβούλιο για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων πρέπει να παρέμβει μετά τη δήλωση του Klaus Iohannis, ο οποίος είπε συγκεκριμένα ότι το PSD ήθελε να πουλήσει την Τρανσυλβανία στους Ούγγρους./ibna