Β-Ε: Η ΕΚ παρέχει οικονομική βοήθεια για πρόσφυγες και μετανάστες

Β-Ε: Η ΕΚ παρέχει οικονομική βοήθεια για πρόσφυγες και μετανάστες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διαθέσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθήσει τους ευάλωτους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένη βοήθεια για την υγεία και την προστασία. Αυτό αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε 10,3 εκατομμύρια ευρώ από το 2018.

Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος ενός πακέτου στήριξης της ΕΕ ύψους άνω των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο κινητοποιήθηκε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να βοηθήσει τους πολίτες στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό το συνολικό πακέτο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της άμεσης υγείας και των συνακόλουθων ανθρωπιστικών αναγκών της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και ως βοήθεια για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη.

«Έχουμε μια ειδική ευθύνη να βοηθήσουμε σε αυτήν την πανδημία τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς το μέλλον τους είναι σαφώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ κινητοποιεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή αλληλεγγύη. Μαζί θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και θα ανακάμψουμε. Και πέρα ​​από αυτό, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στην πορεία της ΕΕ, καθώς η ανάκαμψη θα λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο εάν οι χώρες συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους», είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Ο Janez Lenarčič, Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, δήλωσε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Ανακοινώνουμε σήμερα 4,5 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουμε στην κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών που είναι ιδιαίτερα υψηλές τώρα λόγω της συνεχιζόμενης επιδημίας κορωνοϊού. Δεν θα αφήσουμε τους γείτονές μας στα Δυτικά Βαλκάνια μόνους τους».

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν επίσης ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης (UCPM) και έχουν λάβει βοήθεια από τα κράτη μέλη της UCPM και τα συμμετέχοντα κράτη μέσω της παράδοσης εξοπλισμού και του επαναπατρισμού των πολιτών.

Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα θα υποστηρίξει πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στις προσωρινές εγκαταστάσεις υποδοχής που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, καθώς και εκείνους που κοιμούνται έξω σε ανεπαρκείς συνθήκες. Θα βοηθήσει επίσης εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά που εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους προστασίας. Ορισμένα από τα κονδύλια θα βοηθήσουν επίσης στην αντιμετώπιση των αναγκών που απορρέουν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, η ΕΕ βοηθά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που χρειάζονται βοήθεια που διέρχονται μέσω των Δυτικών Βαλκανίων. Μετά την εμφάνιση της νέας μεταναστευτικής οδού που διασχίζει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ΕΕ έχει συνεισφέρει έως τώρα 40,5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη χώρα./ibna