Μαυροβούνιο: Δάνειο 30 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τη στήριξη ΜΜΕ και μεγαλύτερων εταιρειών

Μαυροβούνιο: Δάνειο 30 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τη στήριξη ΜΜΕ και μεγαλύτερων εταιρειών

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Erste Bank Montenegro (EBM) υπέγραψαν δάνειο 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγαλύτερων εταιρειών στο Μαυροβούνιο μέσω κεφαλαίων κίνησης και επενδυτικών δανείων.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση ενός δανείου αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ που ζήτησε η Erste από την Τράπεζα της ΕΕ. Τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα με τη μορφή ευνοϊκότερων εμπορικών δανείων από την Erste Bank Montenegro, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός, κατασκευή και υπηρεσίες, που είναι μεταξύ αυτών που χτυπήθηκαν περισσότερο την πανδημία COVID-19. Η πιστοληπτική γραμμή της ΕΤΕπ θα είναι επίσης ανοικτή σε δημόσιους φορείς του Μαυροβουνίου, συμπεριλαμβανομένων των δήμων, για επενδύσεις σε έργα υποδομής ενέργειας και υγείας», αναφέρει η ΕΤΕπ σε δήλωσή της.

Η χρηματοδότηση θα συμβάλει στη διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας για εταιρείες του Μαυροβουνίου και θα διευκολύνει τις οικονομικές τους δυσκολίες κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, παρέχοντας την αναγκαία ρευστότητα, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στη χώρα. Οι εταιρείες του Μαυροβουνίου που δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης για νέους στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Απασχόληση και κατάρτιση νέων για τα Δυτικά Βαλκάνια» («ΕΥΕΤ») θα είναι επίσης επιλέξιμες για να επωφεληθούν από το δάνειο. Μεσοπρόθεσμα, το δάνειο υποστηρίζει το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης του Μαυροβουνίου (ERP) και την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ως μέλος της Ομάδας Ευρώπη, η ΕΤΕπ ξεκλειδώθηκε ένα πακέτο άμεσης στήριξης ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την οικονομία του Μαυροβουνίου σε μια εποχή που αυτή η υποστήριξη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκαλεί η πανδημία COVID-19. Ως ένας από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στο Μαυροβούνιο, είμαστε ευτυχείς που η συνεργασία μας με την Erste Bank Μαυροβούνιο προωθεί τις τοπικές επιχειρήσεις βοηθώντας τις να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους για ρευστότητα”, είπε ο Matteo Rivellini, Επικεφαλής των δανειοδοτικών πράξεων της ΕΤΕπ στην Κροατία, τη Σλοβενία ​​και Τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Aleksa Lukić, Διευθύνων Σύμβουλος της Erste Bank Montenegro, δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι που συνεχίζουν και εμβαθύνουν περαιτέρω την επιτυχή συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτές τις ώρες παγκόσμιων προκλήσεων.

«Μέσω αυτής της πιστοληπτικής γραμμής, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε επιπλέον κεφάλαια με πιο ευνοϊκούς όρους στους πελάτες ΜΜΕ και MidCap και να τους υποστηρίξουμε να ξεπεράσουν την κρίση όσο το δυνατόν καλύτερα, ικανοποιώντας τις πιο άμεσες και τις αναπτυξιακές τους ανάγκες. Επιπλέον, με αυτό το πιστωτικό όριο, υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τον δημόσιο τομέα για την αντιμετώπιση των δημόσιων αναγκών, να παρέχουμε χρηματοδότηση για επενδύσεις σε έργα υποδομής ενέργειας και υγείας», εξήγησε ο Lukić.

Ο Aivo Orav, Πρέσβης της ΕΕ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο δήλωσε: «Χαιρετίζουμε θερμά την υποστήριξη της ΕΤΕπ στο Μαυροβούνιο ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου βοήθειας της ΕΕ για την απάντηση στο COVID-19. Η ΕΕ υποστηρίζει το Μαυροβούνιο σε όλα τα επίπεδα: παροχή αξιόπιστων συσκευών δοκιμών, προμήθεια εξοπλισμού διάσωσης και προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αφιέρωση κεφαλαίων για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη με έμφαση στον τομέα της υγείας, την οικονομία και τις επιχειρήσεις, καθώς και την παροχή ευνοϊκών δανείων. Ελπίζουμε ότι ο συνδυασμός των μέσων υποστήριξής μας θα βοηθήσει το Μαυροβούνιο με αποτελεσματικό τρόπο, στο δρόμο προς την αποκατάσταση μετά από αυτόν τον ιό. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Μαυροβούνιο, όντας ο μεγαλύτερος δωρητής, πολιτικός και εμπορικός εταίρος, δείχνοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ επί το έργον»./ibna