Κροατία: 83.955 εργοδότες έλαβαν οικονομική βοήθεια τον Μάρτιο

Κροατία: 83.955 εργοδότες έλαβαν οικονομική βοήθεια τον Μάρτιο

Η Κροατική Υπηρεσία Απασχόλησης (HZZ) δημοσίευσε την Τετάρτη στον ιστότοπό της έναν κατάλογο δικαιούχων ενός πλάνου κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό τη διάσωση θέσεων εργασίας, που δείχνει ότι 83.955 εργοδότες είχαν λάβει επιχορηγήσεις για τον Μάρτιο, ύψους 3.250 HRK ανά εργαζόμενο.

Η οικονομική ενίσχυση, που αντιστοιχεί τον ελάχιστο μισθό, αφορά 484,992 υπαλλήλους και η κυβέρνηση κατέβαλε συνολικά 1,55 δισεκατομμύρια HRK για το σκοπό αυτό.

Οι περισσότερες από τις επιχορηγήσεις, 77.057 ή 40% του συνολικού ποσού, καταβλήθηκαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με έως και 10 υπαλλήλους. Συνολικά 5.876 επιχορηγήσεις (25%) καταβλήθηκαν σε μικρές επιχειρήσεις, 899 (19%) καταβλήθηκαν σε μεσαίες επιχειρήσεις (51-250 εργαζόμενοι) και 147 (16%) σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες απασχολούν περισσότερα από 250 άτομα.

Οι περισσότεροι από τους αιτούντες επιδότηση, 92%, ήταν μικροεπιχειρήσεις, με τις μικρές επιχειρήσεις να αντιπροσωπεύουν το 7% όλων των αιτήσεων επιχορήγησης, οι μεσαίες επιχειρήσεις το 1% και οι μεγάλες επιχειρήσεις για το 0,03% των αιτήσεων.

Ο πρωθυπουργός Andrej Plenković είπε σε δημοσιογράφους μετά από σύνοδο του εσωτερικού υπουργικού συμβουλίου ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν γενναιόδωρα, γρήγορα και εύκολα στην εφαρμογή.

Οι αρμόδιοι φορείς, ιδίως η HZZ και η φορολογική διοίκηση, θα φροντίσουν να μην υπάρξει κατάχρηση της βοήθειας, δήλωσε ο Plenkovic, προσθέτοντας ότι η διεκπεραίωση των αιτήσεων για επίδομα Απριλίου, ύψους 4.000 HRK ανά εργαζόμενο, θα ήταν γρήγορη.

Σημαντική αύξηση των ανέργων

Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Το Κροατικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HGK) δήλωσε ότι, στα τέλη Απριλίου, υπήρχαν 158.795 άνεργοι στην Κροατία, δηλαδή 15.300 περισσότερα από ότι τον Μάρτιο και 27.700 περισσότεροι από ότι στο τέλος Απριλίου 2019.

Το HGK υπενθύμισε ότι ο Απρίλιος ήταν ο πρώτος ολόκληρος μήνας στον οποίο οι επιχειρήσεις και η κατανάλωση πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες περιορισμού και ότι το μεγαλύτερο μέρος του μήνα είχε περάσει σε καραντίνα, ενώ υπήρξε άρση των περιορισμών μόνο την τελευταία εβδομάδα.

«Τις πρώτες μέρες του μήνα, ήταν εμφανής η αυξημένη πίεση στο γραφείο απασχόλησης, με την τάση της καθημερινής αύξησης της ανεργίας να εξομαλύνεται κάπως μετά το δεύτερο σύνολο μέτρων της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη διάσωση θέσεων εργασίας», ανέφερε η HGK σε δήλωση.

Η HGK πιστεύει ότι καθώς καταργούνται σταδιακά οι περιορισμοί, ο αριθμός των ανέργων θα μειωθεί.

Ωστόσο, ένα υψηλότερο επίπεδο ανεργίας πιθανότατα θα παραμείνει λόγω της απουσίας εποχιακής απασχόλησης φέτος./ibna