Η Σλοβενία ​​κάνει τα πρώτα βήματα προς την ομαλότητα με το σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων

Η Σλοβενία ​​κάνει τα πρώτα βήματα προς την ομαλότητα με το σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων

Η πρωθυπουργός Janez Janša, σε τηλεοπτική ομιλία την Τετάρτη, ανακοίνωσε την άρση της απαγόρευσης των μη απαραίτητων ταξιδιών εκτός του δήμου κατοικίας, από σήμερα (Πέμπτη). Δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι ο αριθμός των ενεργών λοιμώξεων «μειώθηκε στο βαθμό που μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε ένα σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών στο άμεσο μέλλον».

Το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί σήμερα, βασίστηκε σε συστάσεις εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας.

Ορισμένες από τις ημερομηνίες στο πρόγραμμα είναι συγκεκριμένες, ενώ άλλες είναι απλώς ενδεικτικές και υπόκεινται σε αλλαγές, ανάλογα με τις εξελίξεις, εξήγησε ο Janša, τονίζοντας ότι όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα που θα ανοίξουν τη Δευτέρα θα είναι κομμωτήρια και αίθουσες μασάζ, καθώς και καταστήματα έξω από εμπορικά κέντρα που είναι κάτω από 400 τετραγωνικά μέτρα. Όσον αφορά τα μπαρ, αρχικά θα ανοίξουν μόνο αυτά σε υπαίθριους χώρους και ταράτσες.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε υπεύθυνη συμπεριφορά. «Μόνο ακολουθώντας με συνέπεια τις οδηγίες που εκδίδονται από επαγγελματίες υγείας μπορούμε να διατηρήσουμε τον αριθμό των λοιμώξεων σε αρκετά χαμηλό επίπεδο για να αποφύγουμε νέα έξαρση της επιδημίας και τους νέους περιορισμούς», τόνισε.

Ο Janša συνέχισε να επαινεί την πειθαρχημένη συμπεριφορά των Σλοβένων και την τήρηση των κυβερνητικών περιορισμών. «Η Σλοβενία ​​είναι σήμερα από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον αγώνα κατά της επιδημίας. Και αυτό είναι χάρη σε εσάς. Λόγω της ταχείας προετοιμασίας νομοθετικών κορωνο-πακέτων, είναι οικονομικά και κοινωνικά μεταξύ των λιγότερο επηρεασμένων. Ας συνεχίσουμε αυτήν την πορεία», δήλωσε.

Σχολεία, παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν σταδιακά στις 18 Μαΐου

Η υπουργός Παιδείας Simona Kustec ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων και των νηπιαγωγείων στις 18 Μαΐου, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη. Ωστόσο, μόνο οι νεότεροι και οι μεγαλύτεροι μαθητές έχουν προγραμματιστεί να επιστρέψουν στις τάξεις, σηματοδοτώντας το τέλος της σχολικής χρονιάς για τους υπόλοιπους.

«Θα είναι ένα μελετημένο, σταδιακό μέτρο. Αυτό θα το κάνουμε μόνο για ορισμένες ομάδες και συγκεκριμένες τάξεις και υπό την πολύ σαφή προϋπόθεση ότι θα έχουμε ακριβείς οδηγίες για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς», είπε στην TV Slovenija.

Τα πρώτα που θα ανοίξουν θα είναι τα νηπιαγωγεία και οι πρώτες τρεις τάξεις των δημοτικών σχολείων και των τελειόφοιτων στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης του δημοτικού σχολείου θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, έτσι “ώστε να ολοκληρώσουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή τους φυσιολογικά”, είπε στο POP TV.

Οι υπόλοιποι μαθητές θα “ολοκληρώσουν το σχολικό έτος από απόσταση … Αυτή ήταν η αρχική οδηγία και έτσι θα συνεχιστεί», επεσήμανε η Kustec.

Το μέτρο φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στους γονείς μικρών παιδιών που δεν μπορούν να μείνουν μόνα στο σπίτι να εργαστούν, καθώς τμήματα της οικονομίας που είχαν σταματήσει, σταδιακά ξαναρχίζουν να λειτουργούν.

Την επόμενη εβδομάδα, το υπουργείο θα εκδώσει λεπτομερείς οδηγίες για προστατευτικά μέτρα που πρέπει να τηρούν τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί.

«Είναι απαραίτητο να παρέχουμε τις προϋποθέσεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας, ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής επανένταξη αυτών των οργανωμένων μορφών εκπαίδευσης», τόνισε η Kustec./ibna