Η Ελλάδα στον αγώνα για να καλύψει το χαμένο έδαφος, καθώς ο Covid-19 συγκρατείται

Η Ελλάδα στον αγώνα για να καλύψει το χαμένο έδαφος, καθώς ο Covid-19 συγκρατείται

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τρίτη θεωρήθηκε από τους παρατηρητές ως «το πρώτο crash test για την οικονομία» καθώς η Ελλάδα αρχίζει σταδιακά να άρει του περιορισμούς της στις 4 Μαΐου.

Μόνο το 10% των επιχειρήσεων που έχουν υποχρεωθεί να κλείσουν θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Αναφέρεται ότι είναι 26.167 (με συνολικά 68.523 εργαζόμενους) από συνολικά 260.633 (με συνολικά 690.218 εργαζόμενους) που τέθηκαν σε αναστολή.

Ένας κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να καθορίσει το βάθος μιας αναμενόμενης οικονομικής ύφεσης φέτος, είναι η απόδοση των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν ξανά τις επόμενες εβδομάδες. Στο δεύτερο κύμα της επανέναρξης στις 11 Μαΐου, ένα άλλο 30 τοις εκατό των κλειστών επιχειρήσεων θα επιτρέπεται να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους.

«Πρέπει να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος που προκαλείται από την πανδημία το συντομότερο δυνατό και να αναδυθούμε οικονομικά από αυτή τη μεγάλη κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε την Τρίτη ότι το άνοιγμα της αγοράς θα επανεξετάζεται σε 24ωρη βάση.

Το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε χθες 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα ανέρχεται τώρα σε 2.576.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν καταλήξει από τον κορωνοϊό είναι τώρα 139, με μέσο όρο ηλικίας 74 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν πεθάνει αντιμετώπιζαν υποκείμενα προβλήματα υγείας και / ή ήταν άνω των 70 ετών.

Συνολικά 41 ασθενείς βρίσκονται τώρα σε εντατική περίθαλψη, με μέσο όρο ηλικίας 67 ετών. Μέχρι σήμερα, 71 άτομα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ συνολικά.

Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 72.130 δοκιμές για κορωνοϊό σε εθνικό επίπεδο και οι δοκιμές πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς οι περιορισμοί σταδιακά καταργούνται από την επόμενη εβδομάδα. Συνιστάται επίσης η χρήση μασκών στο ευρύ κοινό – και σε ορισμένες περιπτώσεις καθίσταται υποχρεωτική – από το Υπουργείο Υγείας.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως, παρουσίασε λεπτομέρειες σχετικά με ένα σχέδιο επαναλειτουργίας σχολείων σε δύο φάσεις. Είπε ότι η τελευταία τάξη των Λυκείων θα επιστρέψει στην τάξη στις 11 Μαΐου, ενώ οι κατώτερες τάξεις των Λυκείων και Γυμνασίων θα επιστρέψουν στο σχολείο στις 18 Μαΐου. Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου.

Οι εξετάσεις για την είσοδο στα πανεπιστήμια θα διεξαχθούν στις 15-16 Ιουνίου. Η υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι κάθε σχολική τάξη θα χωριστεί σε δύο ξεχωριστές αίθουσες για να αυξήσει την κοινωνική απόσταση και οι μαθητές θα κάθονται σε απόσταση 1,5 μέτρων, ενώ οι σχολικές εξετάσεις για το τέλος του έτους ακυρώνονται./ibna