Κοσσυφοπέδιο: Σε συμφωνία κατέληξαν LDK, AAK και Σερβική Λίστα

Κοσσυφοπέδιο: Σε συμφωνία κατέληξαν LDK, AAK και Σερβική Λίστα

Η Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου (LDK), κατέληξε την Τετάρτη σε συμφωνία συνασπισμού με τη Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου (AAK) και τη Σερβική Λίστα. Ο Avdullah Hoti, ο οποίος διορίστηκε από το LDK για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, δήλωσε επίσης ότι η Συμμαχία Νέο Κοσόβο (AKR) θα είναι μέρος του νέου συνασπισμού και αναμένει ότι όλες οι συμφωνίες για τον συνασπισμό θα ολοκληρωθούν σήμερα.

Ο Hoti δήλωσε ότι με τις σημερινές συμφωνίες, τα μέρη έχουν θέσει τα κριτήρια της διακυβέρνησης. «Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με την AAK και άλλα μέρη. Έχουμε θέσει τα κριτήρια της διακυβέρνησης. Όλοι όσοι θα γίνουν μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια», δήλωσε ο Hoti στα ΜΜΕ.

Ο Hoti δεν έχει σχολίασε τον καταμερισμό των υπουργικών θέσεων ή την αύξηση νέων υπουργείων χωρίς να έχει υπογράψει τη συμφωνία με όλους τους εταίρους του συνασπισμού. Ο Hoti υποσχέθηκε ότι θα επεκτείνει τη συνεργασία του με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά όταν πρόκειται για τον διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. «Σας διαβεβαιώνω ότι θα υπάρξει επικοινωνία όπως ποτέ άλλοτε μεταξύ κυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων κομμάτων, επιτρέποντας στην αντιπολίτευση να διαδραματίσει το ρόλο της στη διόρθωση των κυβερνητικών ενεργειών. Θα ζητήσουμε την υποστήριξή τους σε σημαντικά θέματα όπως ο διάλογος», δήλωσε ο Hoti.

Ο υποψήφιος Πρωθυπουργός του LDK δήλωσε ότι το κόμμα του είναι εναντίον πρόωρων εκλογών εν μέσω της του COVID-19, όπως έχει ζητήσει το Vetevendosje και το Δημοκρατικό κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK). «Όσο μπορούμε να δημιουργούμε πλειοψηφία στο κοινοβούλιο οι πρόωρες εκλογές είναι περιττές, υπάρχει ετοιμότητα των πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο να δημιουργήσουν νέα πλειοψηφία», δήλωσε ο Hoti./ibna