Ελλάδα: Σφοδρές αντιδράσεις από την ελληνική αγορά για την επανεκκίνηση

Ελλάδα: Σφοδρές αντιδράσεις από την ελληνική αγορά για την επανεκκίνηση

Δυσαρέσκεια επικρατεί στην ελληνική αγορά για την διαδικασία, τους όρους και το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία, καθώς διαμορφώνουν λιανεμπόριο δύο ταχυτήτων, με διακρίσεις υπέρ των μεγάλων καταστημάτων, με πολλά κενά και με στάση αδιαφορίας για κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα. Τα περισσότερα δε από τα μέτρα επανόδου στην «κανονικότητα» είναι αποσπασματικά και αγνοούν τα ζωτικής φύσης προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Βασικό ζήτημα των επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο  λιανεμπόριο, είναι η αυθαίρετη όπως σημειώνουν διάκριση ως προς τον χρόνο επαναλειτουργίας των καταστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το απόγευμα της Τρίτης και χθες, τηλεφωνικά κέντρα επιμελητηρίων και κινητά εκπροσώπων τους είχαν «πάρει φωτιά» από δυσαρεστημένα μέλη τους. «Ήμασταν έτοιμοι να ανοίξουμε τα καταστήματά μας στις 4 Μαΐου. Αντί αυτού υποστήκαμε την ψυχρολουσία του τηλεοπτικού μηνύματος του κ. Μητσοτάκη που μας είπε ότι θα ανοίξουμε στις 11 Μαΐου» ήταν η επωδός.

Στο πρώτο στάδιο ανοίγματος των καταστημάτων την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου ανοίγουν κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ, βιβλιοπωλεία, οπτικά, πώληση φυτών, αγορές καταναλωτών και αθλητικός εξοπλισμός. Ειδικά ως προς το τελευταίο, πέραν του ότι διατυπώνονται ερωτήματα γιατί δεν ανοίγουν μαζί με αυτά και τα καταστήματα ένδυσης, τίθεται ότι πολλά εμπορικά καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα πωλούν και αθλητικά είδη σε συνδυασμό και με άλλους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων.

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων καλούνται ταυτόχρονα με την άσκηση της εμπορικής  δραστηριότητας να επιτηρούν την ροή του πελατειακού κοινού, να την ελέγχουν και να την διαχειρίζονται χωρίς να διαθέτουν πάντοτε τα προς τούτο διαθέσιμα εφόδια. Ως εκ τούτου, αντιμετωπίζουν ανά πάσα στιγμή το ενδεχόμενο και επιβολής προστίμου από 2.000 ευρώ έως και 100.000 ευρέως αναλόγως του τζίρου και το κλείσιμο του καταστήματός τους για ορισμένο αριθμό ημερών.

Επιπλέον,  περιορισμός του συνολικού αριθμού συναθροιζομένων εντός του χώρου των καταστημάτων είναι αρκετά πιθανό να προκάλεσε σε κάποιους ιδιοκτήτες το εξής δίλημμα: να τηρήσει το maximum επιτρεπόμενης ταυτόχρονης παρουσίας προσωπικού – πελατών στο κατάστημα διατηρώντας τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτό η να το μειώσει ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερους πελάτες ταυτοχρόνως; Και τούτο, καθώς ή αναμονή εξυπηρέτησης και η ουρά «διώχνουν» κάποια μερίδα των καταναλωτών από τα καταστήματα./ibna