Βόρεια Μακεδονία: Τον Ιούνιο αναμένεται το διαπραγματευτικό πλαίσιο σύμφωνα με την Pisonero

Βόρεια Μακεδονία: Τον Ιούνιο αναμένεται το διαπραγματευτικό πλαίσιο σύμφωνα με την Pisonero

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Διεύρυνση της ΕΕ Ana Pisonero δήλωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΙΑ ότι οι προσδοκίες των Βρυξελλών είναι ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να παρουσιαστεί τον Ιούνιο.

Η Pisonero επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την προετοιμασία αυτού του διαπραγματευτικού πλαισίου μετά το πράσινο φως των κρατών μελών της ΕΕ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης, που δόθηκε τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MIA από τις Βρυξέλλες, το διαπραγματευτικό πλαίσιο περιέχει τις αρχές στις οποίες πρέπει να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και μόλις είναι έτοιμο, θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Το αισιόδοξο σενάριο, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει αυτό το πλαίσιο τον Ιούνιο, είναι ότι το φθινόπωρο θα εγκριθεί από τα κράτη μέλη, εάν εναρμονίσουν τις θέσεις τους, μετά την οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη, δηλαδή το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου, για τη Βόρεια Μακεδονία έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ ξεκινά την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους και αναμένεται να διατηρήσει την εστίαση της στα Δυτικά Βαλκάνια και τη διεύρυνση της ΕΕ.

Απομένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν τα κράτη μέλη στον «διαχωρισμό» από την Αλβανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τις δύο χώρες ταυτόχρονα, αλλά τα κράτη μέλη της ΕΕ έθεσαν πρόσθετους όρους για τα Τίρανα τον Μάρτιο./ibna