Μαυροβούνιο: Ο τουρισμός θα καθορίσει το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης

Μαυροβούνιο: Ο τουρισμός θα καθορίσει το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης

Σύμφωνα με το βασικό και το αρνητικό σενάριο της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), η οικονομία του Μαυροβουνίου αναμένεται να υποστεί συρρίκνωση μεταξύ 5,6% και 9% φέτος, ανάλογα με το μέγεθος της απώλειας στα τουριστικά έσοδα.

«Υποθέτοντας ότι το Μαυροβούνιο χάνει το ένα τρίτο των τουριστικών του εσόδων, εκτιμάται ότι η οικονομία θα μειωθεί κατά 5,6% φέτος. Εάν υπάρξει απώλεια των μισών τουριστικών εσόδων, η ύφεση θα μπορούσε να σκαρφαλώσει στο εννέα τοις εκατό», σημειώνει η τακτική οικονομική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε νέα έκθεση, η ΠΤ χρησιμοποίησε ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο, υπό το φως των μεγάλων αβεβαιοτήτων που υψώνει η πανδημία του κορωνοϊού.

Το βασικό σενάριο, όπως εξηγεί, προβλέπει ότι η επιδημία στην Ευρώπη σύντομα θα περάσει στο στάδιο της ύφεσης, και αυτό συνεπάγεται ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν αρθεί μέχρι τον Ιούνιο και η ανάκαμψη μπορεί σταδιακά να ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το αρνητικό σενάριο προβλέπει παράταση της επιδημίας, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα απαγόρευσης δε θα αρθούν νωρίτερα από τα τέλη Αυγούστου, ενώ η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα εκκινήσει το τελευταίο τρίμηνο.

Η ΠΤ υπογραμμίζει ότι η πανδημία του κορωνοϊού ωθεί την οικονομία του Μαυροβουνίου σε ύφεση και εκθέτει την ευαλωτότητα της χώρας απέναντι σε εξωγενείς κραδασμούς.

«Προβλέπεται ότι η κρίση που προέκυψε από την πανδημία του COVID-19 θα ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, κυρίως λόγω της ζημίας στον τουριστικό τομέα, ο οποίος έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο σε όλους τους κλάδους. Η σοβαρότητα του αντικτύπου θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας και από τα μέτρα που λαμβάνονται στην περιοχή και στην Ευρώπη για τον περιορισμό της νόσου», συνεχίζει η έκθεση.

Η ΠΤ προσέθεσε ότι το Μαυροβούνιο αντιμετωπίζει μια κρίση καταγράφοντας παράλληλα ρεκόρ στα ποσοστά απασχόλησης, αλλά και περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η οικονομική δραστηριότητα στο Μαυροβούνιο θα μειωθεί σημαντικά φέτος.

«Η αρχική εκτίμηση προέβλεπε επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης κατά 3%, δεδομένου ότι το έργο του αυτοκινητοδρόμου θα ολοκληρωνόταν. Τώρα, ωστόσο, λόγω της επιδημίας COVID-19 και των περιορισμών που ακολούθησαν, το Μαυροβούνιο αναμένεται να εισέλθει σε ύφεση, με μείωση βαθμού 5,6% στην ανάπτυξη», σημειώνει η ΠΤ στην έκθεσή της.

Εκτιμάται επίσης ότι η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα και η μεγαλύτερη αβεβαιότητα θα αποθαρρύνουν τόσο τις επενδύσεις όσο και την ιδιωτική κατανάλωση. /ibna