Η τουριστική συνεργασία εν μέσω COVID-19 στο επίκεντρο της συνάντησης των Υπουργών Τουρισμού Σλοβενίας και Κροατίας

Η τουριστική συνεργασία εν μέσω COVID-19 στο επίκεντρο της συνάντησης των Υπουργών Τουρισμού Σλοβενίας και Κροατίας

Ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας Gari Cappelli και ο ομόλογός του από τη Σλοβενία, Zdravko Počivalšek, συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Ζάγκρεμπ για να συζητήσουν την τουριστική βιομηχανία στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την επιδημία COVID-19.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Κροατία και η Σλοβενία ​​συνεργάζονται εδώ και χρόνια στην κοινή προώθηση των τουριστικών τους βιομηχανιών, οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία της περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα αυτό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα επιτρέψει σύντομα το άνοιγμα του σύνορα.

Συζήτησαν την ιδέα της ενεργοποίησης του ταξιδιού για τουριστικούς σκοπούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσαν να προετοιμαστούν πρωτόκολλα για τέτοια ταξίδια, όπως προτάθηκε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των υπουργών τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Cappelli και Počivalšek εξέτασαν επίσης τη διαθεσιμότητα χρηματοδοτικών μέσων για την ισχυρότερη θέση του τουρισμού μέσω των μελλοντικών χρηματοδοτικών πλαισίων της ΕΕ, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα των επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα.

«Οι τουρίστες από τη Σλοβενία ​​είναι ένας από τους πολυάριθμους και πιστούς επισκέπτες στην Κροατία και, συνεπώς, μιλάμε για ένα πιθανό άνοιγμα των συνόρων που θα επιτρέψει στους Σλοβένους να κάνουν διακοπές στην Κροατία, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε ο Κροάτης υπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι οι Σλοβένοι έχουν ακίνητα στην Κροατία και προσπαθούν να βρουν μια λύση για τον τρόπο επίσκεψης στην ιδιοκτησία τους σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της επιδημίας COVID-19.

Ο Počivalšek σημείωσε ότι περίπου 110.000 καλοκαιρινές κατοικίες ή δεύτερες κατοικίες στην Κροατία ανήκουν σε Σλοβένους και ότι θα ήταν «δόκιμο να τους επιτρέψουν να επισκεφθούν τα καλοκαιρινά σπίτια τους».

Ο Počivalšek δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​είναι αισιόδοξη για τη μερική αποκατάσταση της διασυνοριακής κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες μεταξύ των δύο χωρών στα τέλη του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της υγείας./ibna