Σλοβενία: Logar, Pompeo τα είπαν τηλεφωνικά

Σλοβενία: Logar, Pompeo τα είπαν τηλεφωνικά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo ζήτησαν περαιτέρω ενίσχυση των φιλικών δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων και τόνισαν τη σημασία της στενής διατλαντικής εταιρικής σχέσης για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας, ενώ συζήτησαν πολλά τοπικά διεθνή ζητήματα.

Οι Logan και Pompeo ζήτησαν την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και τη συνέχιση της εμβάθυνσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ. Ο Σλοβένος ΥΠΕΞ παρουσίασε τον ενεργό ρόλο της Σλοβενίας στο ΝΑΤΟ και επεσήμανε την ετοιμότητα της Σλοβενίας να συμβάλει στη δίκαιη κατανομή των βαρών.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση και τις προσπάθειες των δύο χωρών για τον περιορισμό της πανδημίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής διεθνούς αντίδρασης και του ηγετικού ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει η διατλαντική κοινότητα στην παροχή του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας και στις δυσκολίες που προκύπτουν από την ολοένα αυξανόμενη εξάπλωση της παραπληροφόρησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας χαιρέτισε την αυξημένη δέσμευση των ΗΠΑ στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία αντικατοπτρίζεται επίσης στην ενεργό υποστήριξη της Πρωτοβουλίας Three Seas, της συνόδου κορυφής της οποίας φιλοξένησε η Σλοβενία ​​το 2019. Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης για το Διατλαντικό Εταιρική σχέση ενεργειακής συνεργασίας (P-TEC). Ο Logar από τη μεριά του έκανε μια επισκόπηση των προετοιμασιών για την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στη Σλοβενία ​​το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και ζήτησε τη διατήρηση στενών και εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Logar και Pompeo συμφώνησαν να συναντηθούν μόλις το επιτρέψουν οι περιστάσεις./ibna