Ρουμανία: Πρόταση νόμου για την αυτονομία της Szekler Land

Ρουμανία: Πρόταση νόμου για την αυτονομία της Szekler Land

Η Γερουσία εξετάζει σήμερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την αυτονομία της Szekler Land στην Τρανσυλβανία, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Agerpres. Αυτή η πρόταση από την Ένωση Δημοκρατών Ούγγρων της Ρουμανίας (UDMR), με ημερομηνία Δεκεμβρίου 2019, εγκρίθηκε σιωπηρά από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 23 Απριλίου, αυτόματα, επειδή δεν πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία κατά τη λήξη της προθεσμίας που είχε οριστεί για την εξέτασή της. Τα κόμματα PNL, PSD, USR, ALDE, PMP και Pro Romania έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση στη Γερουσία. Επιπλέον, ο Πρόεδρος Ιωάννης επέκρινε έντονα το PSD στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης.

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis δήλωσε πριν λίγο, ότι αυτό που συμβαίνει στο Κοινοβούλιο είναι απίστευτο. Ο αρχηγός του κράτους κατηγόρησε το PSD ότι βοήθησε το UDMR να περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων έναν νόμο που παρέχει ευρεία αυτονομία στην περιοχή Szekler, της Τρανσυλβανίας.

«Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στο Κοινοβούλιο. Το PSD βοήθησε το UDMR να εγκρίνει έναν νόμο που να παρέχει μεγάλη αυτονομία στην περιοχή Szekler. Είναι εκπληκτικό αυτό που συνέβη με το PSD. Είναι απίστευτο να βλέπουμε ποιες συμφωνίες έχουν γίνει στο Κοινοβούλιο. Ενώ πολεμάμε την πανδημία, παλεύουμε για τη ζωή των Ρουμάνων, το PSD, το μεγάλο PSD αγωνίζεται στα μυστικά γραφεία του Κοινοβουλίου για να δώσει την Τρανσυλβανία στους Ούγγρους. Τι σας υποσχέθηκε ο Viktor Orban σε αντάλλαγμα για αυτήν τη συμφωνία; Αυτό σημαίνει μια τοξική πλειοψηφία. Τώρα, θα καταλάβουμε γιατί θέλαμε πρόωρες εκλογές.  Όσο είμαι Πρόεδρος της Ρουμανίας, δεν θα υπάρξει τέτοιος νόμος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis./ibna